Hírek Archívum 2009
 
Lakossági felhívás!
2009. december 29.

Tájékoztatjuk Tisztelt Lakosainkat, hogy 2010. január 12-tõl, minden hét keddi napján lehetõség lesz rá, hogy a Falubusz beszállítsa Önöket a Kazincbarcikai Városi Kórházba vizsgálatokra. A Falubusz a nehezen mozgó, mozgáskorlátozott személyeket háztól-házig szállítja.A szolgáltatást nem csupán az idõs, mozgáskorlátozott emberek vehetik igénybe, hanem bárki, aki arra egészségi állapota miatt rászorult. Jelentkezni minden alkalommal a Polgármesteri Hivatalban, vagy az Orvosi Rendelõben lehet - személyesen, illetve telefonos egyeztetés útján.
A Polgármesteri Hivatal telefonszáma: 351-056, 20/558-93-27; az Orvosi Rendelõ telefonszáma: 351-045.
A busz elsõ alkalommal 2010. január 12-én szállítja a betegeket.

Izsófalva, 2009. december 28.

Fodor Albert
polgármester


Bûnmegelõzési hírlevél
2009. december 11.

Advent
2009. december 11.

A várakozás, a lelki készülõdés ideje. Jelentése eljövetel, szimbóluma az adventi koszorú, mely az élet és a fény jelképe.
A Kistérségi Közös Út Nõi Egyesületének lelkes tagjai elkészítették a község adventi koszorúját. Tették ezt hagyományteremtõ céllal és azért, hogy egy kis fényt, melegséget lopjanak a község lakóinak szívébe.
Az Izsó Miklós Emlékparkban az elsõ adventi gyertyát Kalóczkai Gábos plébános Úr és Fodor Albert polgármester úr gyújtotta meg, a másodikat Kalinka Sándor, községünk legidõsebb lakosa.
A gyertya gyújtást az Egyesület énekkara tette még hangulatosabbá. Karácsonyi énekek hangjai szálltak a gyertyafényes estében.
Forralt bor, tea és finom házi sütemény várta a vendégeket. Találkozások, beszélgetések tették teljessé az estét.

Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtunk meg, melyekre tiszta szívbõl szeretettel hívunk és várunk mindenkit .

Készüljünk együtt az ünnepre!

Gyertyák! Ti pedig égjetek, világítsatok, melegítsetek! Nektek égnetek kell, mert a hitet, a reményt, és a szeretetet örökké õrizni kell!

Fazekas Istvánné
egyesületi titkár


Megújultak a csoportszobák
2009. december 9.

Nagy örömmel vették birtokba a gyermekek az új csoportszobai bútorokat.
A Szivárvány Óvoda Gyermekeiért oktatási-nevelési Alapítvány támogatásával sikerült mind a három csoportszobában lecserélni az elhasználódott régi szekrényeket, bútorokat.
Az adó 1%-a, és a jótékonysági bál bevételébõl megújultak a csoportszobák.
Köszönjük a támogatást.
A gyermekek igényeihez igazodva, a praktikusság szempontjainak megfelelve, sok nyitott polccal tervezték meg az óvónénik a szekrényeket. Esztétikusabb, barátságosabb környezet fogadja a gyermekeket és a szülõket mind a három csoportban.
Köszönjük, hogy az adó 1%-ával, és a Jótékonysági Bál támogatásával segítették az Alapítvány céljait.


Mikulás a Szivárvány Óvodában
2009. december 9.

Nagy puttonnyal, sok-sok ajándékcsomaggal érkezett a MIKULÁS pénteken délelõtt az óvodába. Sajnos a hóesés elmaradt, de így is teljes volt az öröm a gyermekek körében. Elõször a kiscsoportba látogatott el. Néhányan féltek, picit sírtak is, de hamar megbarátkoztak a kedves Mikulás láttán. Sok verset, dalt énekeltek a csomagért cserébe. A szülõk jelenléte megnyugtatóan hatott a kicsikre. A középsõsök nem féltek, hiszen nem volt ismeretlen a nagy szakállú Télapó. /Tavaly már találkoztak./ Az idén sem hozott virgácsot, csak csomagot minden gyermeknek. Dalokkal, versekkel köszönték meg az ajándékokat.
A nagycsoportosok szépen halkan, fegyelmezetten várták a Télapót. Néhány hete levelet is írtak neki. Kicsit beszélgettek, majd verset mondtak, és énekkel szórakoztatták, amíg pihent egy keveset, majd elindult a többi gyermeket is megajándékozni.
Jövõre újból eljön a gyermekekhez.


Mihály-napi vásár
2009. december 9.
A Kalász László ÁMK Szivárvány Óvodája hagyományaihoz hûen újra megrendezte a Mihály-napi vásárt. A vásárra szeptember elejétõl készültek a gyerekek és a dolgozók egyaránt. A begyûjtött termésekbõl, növényekbõl, különbözõ anyagokból, szalvétákból, stb. bábokat, apró ajándékokat, állatokat, babákat, képeket és sok minden mást készítettek. Fantáziájukra, kézügyességükre támaszkodva gyönyörû játékok kerültek ki a dolgos kezek közül. A felnõtt vendégeket kis mûsorral csalogatták a vásárba a gyerekek, hogy nagyobb kedvet kapjanak. Az idei vásáron is sok volt az érdeklõdõ. A csoportok a bevételt játékokra fordítják.
Köszönjük a részvételt.

BURSA HUNGARICA Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat
2009. szeptember 29

Izsófalva Nagyközségi Önkormányzata ismételten úgy döntött, hogy csatlakozik a Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, ezúton is segítve a településen élõ, hátrányos szociális helyzetû felsõoktatási hallgatókat, illetve a felsõoktatási tanulmányokat kezdõ fiatalokat.

A pályázatokat 2009. október 30-ig lehet leadni a mellékelt ûrlapokon, a mellékelt tájékoztatóban leírt feltételek szerint.

"A" Típusú Pályázati Kiírás» "A" Típusú pályázati ûrlap»

"B" Típusú Pályázati Kiírás»

"B" Típusú pályázati ûrlap»

Falunap
2009. szeptember 17.

Izsófalva elsõ Falunapja iránt nagy volt az érdeklõdés. Ezt bizonyítja, hogy a megjelentek számos fotóval örökítették meg az emlékezetes pillanatokat, melyeket szívesen osztanak meg a honlap látogatóival.
Íme néhány fénykép a Ladányi András által készített felvételekbõl.
Ezúton biztatunk mindenkit, hogy amennyiben készítettek olyan képet, melyet szívesen megosztanak a honlap látogatóival, úgy azokat adják le a polgármesteri hivatalban.


Izsó Miklós Emlékhét
2009. szeptember 15.

Az Izsó Miklós Emlékhét utolsó programja az általános iskolások mûvészeti versenye volt. A 6-10 éves korosztály aszfaltrajz-versenyen vett részt. Témaként az "Én állatkertem" címet kapták a tanulók. 3-4 fõs csapatban dolgozhattak. Kiváló munkát végeztek, ezt bizonyítja a sok szép színes alkotás.
A 11-14 éves korosztály a mûvelõdési ház termében agyagozott. Témaként "A bányászat", vagy "Egy bányászcsalád élete" címet kapták.
Izsó Miklós büszke lenne utódaira, olyan ötletesen, igényesen elkészített alkotások születtek.
Ezután a tanulók megtekintették az Emlékház állandó kiállítását Izsó Miklós alkotásaiból. Köszönjük a mûvelõdési ház igazgatójának, Hadobás Sándornak a támogatást, a segítséget, hogy ezt a szép hagyományt folytatni tudjuk.

Drótos Jánosné


Falunap Izsófalván
2009. szeptember 15.

Izsófalva Nagyközség szeptember 12-én, szombaton elsõ alkalommal rendezte meg Falunapját. Az esemény sok látogatót vonzott helybõl és a szomszédos településekrõl is. A programok ideális körülmények között, rendben és nagy sikerrel zajlottak le, minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes mûsorokat és elfoglaltságokat.
A gyerekeket 10 órától délután 5 óráig hatalmas csúszda várta, melyet természetesen díjtalanul használhattak. Késõbb több órán át kézmûves foglalkozásokon vehettek részt. De a legnagyobb élményt a tûzoltóság bemutatója és az utána következõ "habparty" jelentette számukra, sokan közülük be is ugrottak az óriásira duzzadt habokba.
A délutáni programokat Fodor Albert polgármester köszöntõje nyitotta meg. Késõbb Lukács Andor, a B.-A.-Z. Megyei Közgyûlés tanácsnoka is üdvözölte a Falunap vendégeit, látogatóit.
A küzdõsportok kedvelõi karate-bemutatót láthattak, majd az izsófalvai óvodások mutatták be mûsorukat. A Diri-dongó együttes zenés gyermekmûsora után az izsófalvai mazsorettek kis- és nagycsoportja mutatta be táncait az egyre duzzadó közönségnek. Õket az Izsó Miklós Mûvelõdési Ház Nyugdíjas Klubjának ének- és tánccsoportja követte. Fodor Lászlóné nótákat adott elõ, Bencze András egy szép vers mellett bányászdalokat énekelt. 16 órakor lépett a színpadra vidám zenés mûsorával Várkonyi András színmûvész, akit az ország a Barátok közt címû tv-sorozat Vili bácsijaként ismer. Ezután a közkedvelt Dobi-házaspár egyórás elõadásában a zenei mûfajok széles skáláját mutatta be. A 2002 óta mûködõ helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat fiataljai sem maradtak kis a programból: Balogh Máté gitárjátékával kísérte énekét, a fiúk és leányok pedig fergetegesen ropták a hagyományos táncot. 18 órától a Brotherhood Band együttes koncertjére került sor, majd ugyanõk szabadtéri bálhoz szolgáltatták a talpalávalót, egészen 22 óráig. Közben pontosan 20 órakor - Izsófalván elõször pazar tûzijátékot láthatott a nézõsereg.
A Falunap megrendezését az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázati támogatása tette lehetõvé. Az ÚMVP sátorral és több munkatársával képviseltette magát a Falnapon: segítették a rendezvény zavartalan lebonyolítását és tájékoztatták az érdeklõdõket általános tevékenységükrõl. Sokan kitöltötték az ÚMVP-totót, melynek nyertesei Várkonyi András színmûvésztõl vehették át nyereményüket.
Természetesen a helyi erõk is derekasan kivették részüket a Falunap szervezésébõl és lebonyolításából: a mûvelõdési ház, a mûszaki csoport, az önkormányzat, az óvoda és az iskola dolgozói példásan együttmûködtek a siker érdekében, ami a jelek szerint nem maradt el. Mndenki reméli, hogy lesz folytatás, és a jövõben évente.


Koszorúzás
2009. szeptember 9.

Izsófalva nagyközség küldöttsége, az Izsó Miklós Emlékhét keretén belül ünnepélyes koszorúzáson vett részt a budapesti Kerepesi temetõben. Örömmel tapasztaltuk, hogy tiszteletünket az idõközben restaurált emlékmûnél tehettük meg.
Ezek után adózva a szobrászmûvész emlékének, a küldöttségünk tagjai koszorút helyeztek el, és gyertyát gyújtottak Izsó Miklós sírjánál. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy ezen a nevezetes napon más látogatók is felkeresték a síremléket, méltatva a szobrászmûvész európai rangú hírnevét. Mi izsófalvai lakosok szívügyünknek tartjuk e szép hagyomány ápolását, bízva abban, hogy Izsó Miklós neve nem veszik el a feledés homályában.
Megemlékezésünk befejezéséül tiszteletünket tettük Egressy Béni, és a környékünkrõl származó személyiségek sírjánál.
A megemlékezésrõl, Izsó Miklós síremlékrõl, a közeli sírokról, a temetõrõl készült képeket ezúton osztjuk meg a honlap látogatóival.

Drótos Jánosné
tanító


A Pszichiátria visszaéléseket vizsgálják
2009. szeptember 9.

Speciális jogvédelemmel foglalkozik egy alapítvány Magyarországon: azoknak nyújt segítséget, akik egy pszichiátriai osztályon, pszichiátriai kezelés következtében szenvedtek sérelmet. Az alapítvány egy nemzetközi jogvédõ szervezet hazai csoportjaként mûködik Magyarországon, kiemelten közhasznú szervezetként.

Az alapítvány által vizsgált pszichiátriai visszaélések igen sokfélék, és számos ügyben sikerült már hatékony jogi segítséget nyújtani a kárt szenvedettek számára. Egy esetben például egy nõ azzal kereste fel az alapítványt, hogy édesanyja kis híján belehalt a pszichiátriai "gyógyszerezésbe" egy vidéki kórházban; életét csak a családtagok beavatkozása és a gyors orvosi segítség mentette meg. Az alapítvány munkájának eredményeképpen a gondatlanságból kis híján halált okozó pszichiátert a bíróság elítélte.

A szervezet évek óta kampányt folytat annak érdekében is, hogy feltárja a "hiperaktívnak", "figyelemzavarosnak" tartott gyermekek pszichiátriai gyógyszerezésének veszélyeit. Az alapítvány úgy találta, hogy ezek a gyógyszerek, kezelések nem oldják meg a gyermek problémáit, csupán elnyomják a tüneteket, az izgága gyermeket letompítják. Ezért igyekszik felhívni a figyelmet ennek veszélyeire, illetve hogy mi lehet a megoldás ilyen probléma esetén.

Az alapítványhoz a következõ ügyekben lehet fordulni ingyenes segítségért:

  • Ha úgy érzi, a pszichiátriai kezelés során jogtalanul bántak Önnel vagy családtagjával,
  • Ha úgy érzi, túlgyógyszerezték vagy félrekezelték, és a pszichiátriai kezeléstõl rosszabbul lett, mint elõtte volt,
  • Ha akarata ellenére szállították a pszichiátriára, és úgy érzi, ez jogtalan volt,
  • Ha fizikai bántalmazás érte a pszichiátrián vagy erõszakosan bántak Önnel,
  • Ha pszichiátriai gyógyszerkísérlet során károsodást szenvedett,
  • Ha gyermekét "hiperaktívnak" vagy "figyelemzavarosnak" nyilvánították és gyógyszert kellett szednie, de semmi nem lett jobb, vagy a gyermek mellékhatásoktól szenvedett,

Ha a fenti témákkal kapcsolatban információra van szüksége.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Telefon: 06 (1) 342-6355
Postacím: 1461 Budapest, Pf. 182
E-mail: info@cchr.hu
Web: www.emberijogok.hu


Koszorúzás
2009. szeptember 8.
Idén is megrendezésre kerül az Izsó Miklós emlékhét településünkön. A rendezvénysorozat elsõ programja a koszorúzás és megemlékezés volt, amelyre 2009. szeptember 7-én került sor Izsó Miklós szobránál. A kellemes, napsütéses õszi délutánon ünneplõbe öltözött gyerekek, felnõttek gyülekeztek a Milleniumi Emlékparkban.
Az ünnepséget Hadobás Sándor, az Izsó Miklós Mûvelõdési Ház igazgatója nyitotta meg. A megemlékezést Bencze András és Nyíri Orsolya szavalata, valamint az Izsó Miklós Mûvelõdési Ház Nyugdíjas Klubjának énekei színesítették. Ezután a község intézményeinek, szervezeteinek képviselõi helyezték el koszorúikat lakóhelyünk névadójának szobránál. Így az önkormányzat és a helyi képviselõ testület, a Kalász László Általános Mûvelõdési Központ intézményvezetõi és növendékei, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetõje, a polgárõrség vezetõje és tagjai, a katolikus és a református egyházközösség képviselõi, a Magyar Vöröskereszt helyi képviselõi, az Izsó Miklós Mûvelõdési Ház Nyugdíjas Klubjának, valamint az Egressy Béni Mûvelõdési Ház Nyugdíjas Klubjának tagjai, illetve a Kistérségi Közös Út Egyesület képviselõi fejezték ki tiszteletüket a magyar szobrászat neves alakja iránt.
Ahogyan Hadobás Sándor megjegyezte: eddig még egyetlen alkalommal sem került ilyen sok koszorú Izsó Miklós szobrára. Beigazolódni látszik: a falu lakói nem csupán egymás mellett élnek, hanem együtt, közösséget alkotva. Reméljük, az emlékhét és a falunap további rendezvényein is szívesen megjelennek majd a község lakosai, és hasonlóan jó hangulatban telnek az elkövetkezendõ programok.

Hronyecz Katalin


TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉG AZ ISKOLÁBAN
2009. szeptember 1.
A Kalász László ÁMK izsófalvai Izsó Miklós Általános Iskolája augusztus 31-én 17 órakor tartotta tanévnyitó ünnepségét az Izsó Miklós Muvelodési Ház nagytermében. A Himnusz elhangzása után Földi Judit tanárno köszöntötte a megjelenteket, közöttük Fodor Albert polgármestert, dr. Szécsi Ottó jegyzot, Balogh Lászlót, a CKÖ elnökét, Kovács Lászlóné ÁMK-igazgatót és Pete Mária intézményegység-vezetot.
Ezután szavalat következett, majd Pete Mária mondott tanévnyitó beszédet, amelyben kitért a most folyó iskolafelújítással kapcsolatos kérdésekre, a tanítás ideiglenes átszervezésére is. A program következo részében a gyerekek hangulatos, gondosan összeállított és betanult ünnepi musora következett. Ebben szinte minden osztály tanulói közremuködtek, még a leendo elsosök közül is szerepeltek néhányan. (A felkészíto pedagógusok: Varga Mária és Földi Judit.)
Kedves színfoltja volt az ünnepségnek az elso osztályosok köszöntése: valamennyien felsorakoztak a közönség elott, és Pete Mária bíztató szavakkal adott útravalót számukra az isklás élethez. Kovács Lászlóné az anyaintézmény részérol köszöntötte a gyerekeket és a megjelent hozzátartozókat, továbbá tájékoztatást adott az iskolaév indulásával kapcsolatos aktuális kérdésekrol. Végül Fodor Albert polgármester informálta a jelenlevoket az iskolafelújítási pályázatról, a munkák állásáról és várható befejezésérol. A színvonalas, és bizonyára sokak számára emlékezetes tanévnyitó ünnepség a Himnusz hangjaival ért véget. A mellékelt, s az ünnepség hangulatát felidézo képekeket Pató István tanár készítette.

MEGHÍVÓ - IZSÓ MIKLÓS EMLÉKHÉT és FALUNAP
2009. augusztus 28..

ME G H Í V Ó
Izsófalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselo-testülete szeretettel meghívja Önt és kedves családját az
IZSÓ MIKLÓS EMLÉKHÉT és a FALUNAP
rendezvényeire

P R O G R A M
Szept. 7-én 16 órakor -
KOSZORÚZÁS ÉS MEGEMLÉKEZÉS Izsó Miklós szobránál
Szept. 8-án 17 órakor - ÚJ ADATOK IZSÓ MIKLÓS ÉLETÉROL ÉS MUNKÁSSÁGÁRÓL Vetített-képes eloadás a muvelodési házban
Szept. 9-én 11 órakor - A KÖZSÉG KÜLDÖTTSÉGE MEGKOSZORÚZZA IZSÓ MIKLÓS SÍREMLÉ - KÉT a budapesti Kerepesi temetoben
Szept. 11-én 14 órakor - MUVÉSZETI VETÉLEDOK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK SZÁMÁRA a muvelodési házban

Szeptember 12 - én 10 - 22 óráig

FALUNAP A SPORTPÁLYÁN

(rossz ido esetén a muvelodési házban)

10-18 óráig - CSÚSZDA ÉS MÁS JÁTÉKOK A GYEREKEK SZÁMÁRA
10 -18 óráig - KÉZMUVES BEMUTATÓ ÉS VÁSÁR
11 órakor - A HIVATÁSOS ÉS A HELYI ÖNKÉNTES TUZOLTÓSÁG BEMUTATÓJA - "HABPARTY"
13 órakor - KARATE - SHOW. A RUDA - KAI EGYESÜLET BEMUTATÓJA
13.30-kor - FODOR ALBERT, Izsófalva Nagyközség polgármesterének köszöntoje
13.45-kor - AZ IZSÓFALVAI ÓVODÁSOK MUSORA
14 órakor - A DIRI - DONGÓ EGYÜTTES GYERMEKMUSORA óvodásoknak és kisiskolásoknak
15 órakor - AZ IZSÓFALVAI JÁZMIN MAZSORETT-CSOPORT MUSORA
15.30-kor - AZ IZSÓ MIKLÓS MUVELODÉSI HÁZ NYUGDÍJAS KLUBJÁNAK MUSORA
16.00 órakor - KABARÉMUSOR - Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ajándéka
16.30-kor - A DOBI HÁZASPÁR ZENÉS MUSORA - slágerek, operett - és musical-részletek, kedvelt melódiák
17.30-kor - AZ IZSÓFALVAI CIGÁNY KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZAT MUVÉSZETI CSOPORT - JÁNAK MUSORA
18 órakor - A BROTHERHOOD BAND KONCERTJE
19 - 22 óráig - SZABADTÉRI BÁL a Brotherhood Band közremuködésével
Közben 20 órakor:

T U Z I J Á T É K

A musorváltozás lehetséges!
Rossz ido esetén a programok a muv. házi körülményekhez igazodnak!

Jó szórakozást és kellemes idotöltést kívánunk!


Kézimunka-kiállítás a Muvelodési Házban!
2009. augusztus 3..

Az Izsó Miklós Muvelodési Ház Nyugdíjas Klubjának tagjai az általuk készített, illetve gyujtött kézimunkákból kiállítást rendeztek a muvelodési házban, amely július 24-tol augusztus 25-ig tekintheto meg. A bemutatott anyagban hímzett, horgolt, kötött és más technikával készült kézimunkák láthatók nagy változatosságban.

Hajdan a lakások megszokott és kedvelt tartozékai voltak a hímzett és horgolt terítok, falvédok és más díszített textíliák. A modern kor azonban ezeket is "számuzte" a mindennapi használatból, s jó esetben a szekrények, lomtárak mélyén szunnyadva várják, hogy újra felfedezzék oket. A mostani kiállítás célja egyrészt a mai fiatalok érdeklodésének felkeltése a hajdani lakáskultúra e szép darabjai iránt, másrészt annak bemutatása, hogy milyen ügyesek voltak anyáink, nagyanyáink idejében a háziasszonyok.

A muvelodési ház kiállítótermében Bacskovszky Rezsoné, B. Varga Gáborné, Fodor Lászlóné, Kis Varga Elemérné, Kiss Tiborné, Szabó Istvánné, Varró József-né, Varga Béláné munkáit, illetve az általuk gyujtött, családi hagyatékként orzött kézimunkákat tekinthetik meg az érdeklodok munkanapokon 8-16 óráig.


Tisztelt Lakosunk!
2009. július 21.

A COOP üzletlánc újabb kiskereskedelmi egységek megnyitását tervezi az ország területén, így településünkön is. A tervezett ABC élelmiszer termékeket, illetve napicikkeket forgalmazna.
A napokban egy megbízottunk felkeresi a község lakosait, hogy felmérje az új bolt iránti igényeket.
Kérjük, hogy véleménynyilvánításával segítse a megalapozott döntéshozatalt.
Segíto közremuködését elore is megköszöni Izsófalva Nagyközség Önkormányzata.


Új beruházás Izsófalván
2009. július 14.

Megtörtént a muszaki átadás, és már használatba is vették a betegek, illetve az ügyfelek az izsófalvai orvosi rendelo és az önkormányzati ügyfélszolgálati iroda akadálymentesítési létesítményeit. A beruházás pályázati támogatásokból valósult meg, értéke meghaladja a 30 millió Ft-ot.

Folytatódott az Izsó Miklós utca járdafelújítási programja. A közelmúltban az Izsó Miklós Általános Iskola és a Rózsa abc közötti járdaszakasz aszfaltozása történt meg.

A községi könyvtár felújítási, korszerusítési munkáiból - amely a könyvtár muködésének zavartalansága érdekében szakaszosan történik - a bejárati helyiség festése és padlóburkolása után az új polcok is elkészültek, s hamarosan megtörténik a könyvállomány visszahelyezése. A teleház helyiségébe került át a gyermek- és ifjúsági könyvtári részleg, ami lehetové teszi egy kis raktár kialakítását, ahol a feldolgozásra váró vagy a ritkán használt könyvek tárolhatók. Új számítógéppel és minden hozzá szükséges berendezéssel is gyarapodott a könyvtár; ez kizárólag az állomány számítógépes felodolgozását és a korszeru könyvtári szolgáltatások elérését szolgálja a jövoben.


Az Izsófalvai Mazsorettek sikere
2009. július 14.
 Július 11-én Szendron került sor a hagyományos megyei mazsorett-találkozóra, amelyen évek óta részt vesznek az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház mazsorett-csopoprtjai is. Ezúttal a "nagyok" mutatták be tudásukat szép sikerrel, a közönség mellett a szakértok elismerését is kiérdemelve. A csoport tagjai: Nyíri Orsolya, Kovács Judit, Lócska Szabina és Kéninger Vivien. Felkészíto: Csordásné Kékedi Henrietta mazsorett-oktató.

TÁJÉKOZTATÓ
2009. július 7.

Tájékoztatjuk a nagyközség lakosságát a háziorvosi rendelési idorol, amely a következok szerint alakul:
Gyógyszer felíratás, beutaló kérése szakorvosi vizsgálatokra, kontrollra, illetve injekciózás: hétfotol péntekig reggel 7 órától 13 óráig.
Orvosi rendelés:
Hétfon: 13 órától 14:30 óráig
Szerdán: 8 órától - 10 óráig
Pénteken: 10:30 órától - 13 óráig.

Rendel: Dr. Sivák József háziorvos.


Tájékoztatjuk a nagyközség lakosságát, hogy a fogászati rendelés július 01.-július 14. között szabadság miatt szünetel.
Ezen ido alatt sürgosségi betegellátás Kurityánban, a következo idopontokban biztosított:
Hétfo: 13-16 óráig
Kedd: 8-11 óráig
Szerda: 8-11 óráig
Csütörtök: 13-16 óráig
Péntek: 8-10 óráig.
 

Óvoda évzáró
2009. június 18..

A Szivárvány Óvodában 2009. június 11-én tartottuk meg a nevelési évet záró, és az óvodából búcsúzó nagycsoportosok ünnepélyét. A tartalmas óvodai év méltó zárása volt a három csoport musora. A vendégek, szülok ízelítot kaptak a kedvelt mesébol, versekbol, népi-dalosjátékokból. A kiscsoportosok a ",Három pillangó" c. mesét adták elo. A középso csoportosok kedvenc népi-dalos játékokból tartottak eloadást. A nagycsoportosok "Lakodalmas" játékot mutattak be. Az iskolába készülo gyermekek verssel, dallal búcsúztak az óvodától és a fejlodésüket segíto felnottektol. Az islolai élethez sok sikert kívánunk Nekik!
Ezen a szép délutánon köszönthettük még Nagy Albertné, Jutka nénit, nyugdíjas óvodapedagógust ,aki Aranydiplomáját vehette át. Jutka néni a községünk köztiszteletben álló óvónénije, aki több évtizedes munkája alatt sok-sok gyermek kezét fogta és segítette fejlodésüket. Külön öröm volt számunkra, hogy óvodásaként és volt kollégaként is köszönthettük. Kívánunk Neki jó egészséget, örömteli éveket!

Hodop Istvánné
Intézményegység-vezeto


Az izsófalvai önkéntes tuzoltók újabb sikere -VIDEO
2009. június 5.
Május 30-án, szombaton Abaújkéren rendezték meg az önkéntes tuzoltók hagyományos versenyét, melyen az Izsófalvai Önkéntes Tuzoltóegyesület ifjúsági csapatával vett részt. A fiatalok ismét - immár egymás után a negyedik alkalommal - az elso helyezést szerezték meg. A siker részesei a következok voltak: Csillag Ákos, Szert Zoltán, Tauschak Dávid, Nyíri Tibor, Tóth Ádám, Tóth István és Szabó Miklós. A csapatot felkészítette: Soltész János, az Izsófalvai ÖTE parancsnoka. Gratulálunk a nem mindennapi eredményhez, és köszönjük, hogy hírnevet szereztek községünknek.
a csapat a verseny elott
Soltész János parancsnok átveszi a gyozelemért járó serleget
a csapat az eredményhirdetés után a serleggel.

Ballagás és tanévzáró az iskolában
2009. június 5.

A Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskolája 2009. június 13-án, szombaton délelott 10 órakor tartja a nyolcadikosok ballagási ünnepségét az Izsó Miklós Muvelodési Házban. A tanévzáró ünnepségre június 17-én, szerdán 16 órakor kerül sor az iskola udvarán. (Rossz ido esetén a muvelodési házban lesz a ballagás)


Virágosítás Izsófalván
2009. május 27.
A Kistérségi Közös Út Egyesület 2009. évi tervében a falu "virágosítását" tuzte ki egyik céljául. A megvalósításhoz textilvirágok készítésével, árusításával és pénzadományokkal járultak hozzá az egyesületi tagok, valamint a virágosítást támogató helyi lakosok. A befolyt összeget palántavásárlásra fordítottunk. Fa adományból, Puzsa Béla kétkezu munkája eredményeként 6 db virágláda kihelyezésére került sor az idén. A település lakói által felajánlott és összegyujtött virágmagok elszórása, valamint a vásárolt palánták kiültetése április végén gyultünk össze. Aggódva figyeltük, miként fogadja majd a lakosság az újszeru kezdeményezést. Szomorúak lettünk akkor, amikor vandál módon összetörték, az emlékház elotti beton virágládát s kitépdesték a frissen beültetett palántákat. Örültünk akkor, amikor azzal kerestek meg bennünket az emberek, hogy szeretnének csatlakozni hozzánk majd az utcájukban hasonló virágládákat helyeztek el, melyekben azóta is gondozzák a növényeket.
Köszönjük a lakosság támogatását s bízunk abban, hogy a színes virágok látványa már a nyáron örömet szerez sok embernek s jövore még ízlésesebb, barátságosabb lesz a falukép.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella
elnök


Madarak és Fák napja az óvodában
2009. május 27.

10 éve annak, hogy eloször rendeztük meg kistérségi szinten ezt a jeles napot.
A Madarak és Fák napját május 21-én, túrával egybekötött akadályversennyel tettük még emlékezetesebbé. Ahonnan a gyerekek érkeztek: a felsotelekesi,a kurityáni, a mucsonyi, a rudabányai, a rudolftelepi, a szuhakállói, a kazincbarcikai Kikeletközi és az Építok úti, és természetesen a helyi óvodások.
150 gyermeknek és kíséroiknek szerveztük a napot.
A reggeli zenés torna után szendvicset, gyümölcsöt, ivólevet kaptak a gyerekek, amire szükségük is volt a hosszú út elott. A hagyományos galambröptetés látványa mindenkit lenyugözött.
A természetvédo kis csoportoknak térkép és jelzoszalag segítségével kellett megkeresni a helyes útvonalat. A megtalált állomásokról játékos feladatok megoldása után mehettek tovább. A tevékenységek közben hasznos tapasztalatokat szerezhettek. Az állomásokon szülok segítették a munkánkat.
A találós kérdések, csirkeetetés, méhecske-gyujtés, itatás-etetés, gólyás puzzle kirakása, virágültetés, közös madaras-kép ragasztás, papagájfestés, színezés, ragasztás a természet védelmérol, szépségének felismerésérol és óvásáról szólt. Minden csapat ajándékkal tért haza a szép nap után. A változatos tevékenységek hozzájárultak ahhoz, hogy jó hangulatú, élményekben gazdag délelottöt töltsenek Izsófalván a gyermekek.
Támogatóinknak köszönetet mondunk: Polgármesteri Hivatal, Izsófalva,
Kazincbarcikai Kistérségi Társulás, Csontos László, Kovács István, Hegedus Gusztávné, Töroné Andrea, Szüloi Munkaközösség, segíto anyukák, apukák.

Hodop Istvánné
intézmény-egységvezeto


A kihívás napja Izsófalván
2009. május 27.

Izsófalva is benevezett a 2009. évi Kihívás Napjára. Ennek keretében egész nap játékos és sportjellegu eseményekre került sor az iskolában, az óvodában és a muvelodési házban. A mellékelt fényképek a legemlékezetesebb pillanatokat örökítették meg.


Átadták a felújított Dózsa György utat és az új kisautóbuszt
2009. május 25.

Május 22-én, pénteken délelott 10 órakor helyszíni ünnepség keretében adták át Izsófalva legfrissebb létesítményét, a felújított Dózsa György utat. A megjelenteket Fodor Albert, a nagyközség polgármestere köszöntötte. Ezután az óvodások és az általános iskolások rövid musora következett, majd Gúr Nándor országgyíulési képviselo tartott avatóbeszédet. Ebben kiemelte, hogy az elmúlt években számos új, nagyértéku beruházás valósult meg Izsófalván, s ez a munka folytatódik, mert hamarosan sor kerül az általános iskola épületének korszerusítésére. Bejelentette, hogy a pályázaton nyert községi kisautóbusz is megérkezett, amit meglepetésként ugyancsak ezalkalommal adnak át használatra a község lakosságának. A nemzeti színu szalag átvágásával Gúr Nándor, Fodor Albert és a szintén jelenlévo Lukács András megyei tanácsnok jelképesen átadták a felújított útszakaszt. Az óvodások rögtön birtokba is vették az utat: színes krétarajzokat készítettek a friss, sima aszfaltfelületre, az ünnepség felnott résztvevoi pedig nagy örömmel járták körül a vadonatúj Ford Transit kisautóbuszt. A mellékelt fényképek az esemény legfontosabb pillanatait villantják fel.


Falunap Izsófalván
2009. május 19.

Izsófalva sikeresen pályázott a Falunap megrendezésére kiírt pályázaton, így a szeptember Izsó Miklós Emlékhét keretében sor kerül az eseményre. A program elokészítése már folyik, remélhetoen sikerül minden korosztály számára színvonalas musorokat és jó szórakozást biztosítani. A Falunapra nagy lelkesedéssel készülnek a helyi mukedvelo csoportok és együttesek, amely számukra is kiváló bemutatkozási, fellépési alkalmat kínál. A késobbiekben rendszeresen tájékoztatjuk honlapunk látogatóit az elokészületek állásáról, a konkrét idopontról és a részletes programról.


Izsófalvai roma fiatalok sikere
2009. május 19.

A május 16-án Mátraterenyén megrendezett Észak-Magyarországi Roma Ki mit tud? dönton Balogh Máté 2., a Lakatos Szabolcs - Prófusz Rozália táncos páros pedig a 3. helyezést érte el, így részt vehetnek a rendezvénysorozat országos döntojén. A fiatalok felkészítését és a versenyem való részvételét az Izsófalvai CKÖ biztosította.


MEGHÍVÓ
2009. május 18.

Izsófalva nagyközség Önkormányzatának Képviselo-testülete tisztelettel meghívja a község minden polgárát 2009. május 22-én, pénteken délelott 10 órára A FELÚJÍTOTT DÓZSA GYÖRGY ÚT ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSÁRA
Az ünnepség helye: a Dózsa György u. 42. sz. elotti terület.
A megjelenteket köszönti: FODOR ALBERT polgármester
A létesítményt átadja: GÚR NÁNDOR országgyulési képviselo és LUKÁCS ANDRÁS megyei tanácsnok
Közremuködnek az óvodások, az általános iskola tanulói és a nyugdíjas klub énekkara. Minden érdeklodot szeretettel hívunk és várunk!


Izsófalvai fiatalok sikere
2009. április 20.

A mazsorett-csoport tagjai és oktatójuk Szerencsen (balról jobbra): Lócska Szabina, Kéninger Vivien, Csordásné Kékedi Henrietta, Nyíri Orsolya és Kovács Judit.

Az elmúlt hétvégén több helyen szerepeltek az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház ifjúsági mukedvelo csoportjai, és szép sikereket értek el.
Az I. Szerencsi Táncmuvészeti Fesztiválon a "nagy" mazsorett-csoport (tagjai: Nyíri Orsolya, Kovács Judit, Lócska Szabina, Kéninger Vivien, oktató: Csordásné Kékedi Henrietta) kategóriájukban a II. helyezést érdemelték ki, oklevél és serleg volt a jutalmuk.
A Sajószentpéteren megtartott Észak-Magyarországi Regionális Ki mit tud? Borsod megyei elodöntojén az izsófalvai roma fiatalok (valamennyien a helyi általános iskola tanulói) több értékes helyezést is szereztek, és egyúttal továbbjutottak a döntobe. Az eredmények:
I. helyezés: Lakatos Ivett és Lakatos Szergej - cigánytánc kategória.
II. helyezett: Balogh Máté - ének-zene kategória.
III. helyezett: Lakatos Tünde és Ruszó Richárd - cigánytánc.
Különdíj: Lakatos Szabolcs Szergej.
A felkészítést Balogh László izsófalvai CKÖ-elnök végezte, a részvételt is a kisebbségi önkormányzat biztosította.
Valamennyiüknek gratulálunk és további sikereket kívánunk!


Új idoszaki kiállítás Izsófalván
2009. április 20.

Az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház, Könyvtár és Emlékház kiállítótermében április 20-tól május 20-ig új idoszaki kiállítás tekintheto meg KÉPESLAPOK NYUGAT-EURÓPÁBÓL. Tájak, városok, érdekességek címmel. A 14 tablón elhelyezett tárlaton több mint száz modern képeslap szerepel, amelyek Írország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Svájc és más államok nevezetességeit, természeti értékeit, épületeit stb. mutatják be az érdeklodoknek.Ízelítoül mellékeljük az egyik tabló fényképét.


Ügyfélfogadó iroda
2009. március 16.

A polgármesteri hivatal az ügyfélforgalmat a jövoben egy ügyfélfogadó irodában kívánja lebonyolítani, így az akadálymentes közlekedés biztosítására a földszinten egy olyan ügyfél-fogadó irodát alakítottak ki, amely minden szempontból megfelel az akadálymentes közlekedés feltételeinek.
Bejáratnál akadálymentes parkolót alakítottak ki közlekedo sávval, eloírásoknak megfelelo festéssel, táblával. Az épületen belül küszöbmentesítés, megfelelo méretu nyilászárók beépítése történt meg.
Az ügyfélváróból nyilóan alakítottak ki egy nemektol független használatú akadálymentes WC-t. Látássérültek és vak személyek, valamint hallássérult és siket személyek szempontjait kielégítve a kiépített jelölo és információs rendszer és az útbaigazító táblák lehetové teszik az önálló közlekedést az épületben.
Projekt neve: Komplex akadálymentesítés Izsófalva Község Polgármesteri Hivatalában
Pályázat: ÉMOP 2007-4.2.2.-2007-0176
Projekt kezdete: 2008.08.28
Projekt átadás: 2009.05.29.
Összköltség: 8.510.696.-Ft
Támogatás összege: 7.659.626.-Ft.
Beruházás helyszíne: Izsófalva, Izsó M.u.64.
Kivitelezo: Bódva-Ép Bt.
Képviseloje: Juhász Józsefné
Kedvezményezett:Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat
Cím: 3741 Izsófalva, Izsó M.u.64.
Tel/Fax: 48/351-110
Telefon: 48/351-056
E-mail: polg.hiv.izsofalva@parisat.hu
Web:www.izsofalva.hu(A weboldal akadálymentesítése is megtörtént)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Március 15. Izsófalván
2009. március 5.

Nemzeti ünnepünk, MÁRCIUS 15. tiszteletére 2009. március 13-án, pénteken 14 órai kezdettel kerül sor a községi ünnepségre, amely koszorúzással kezdodik a Millenniumi Parkban és ünnepséggel zárul a muvelodési házban. Az ünnepi programban közremuködnek az óvodások, az általános iskolások, valamint az Izsó Miklós Muvelodési Ház Nyugdíjas Klubjának énekkara.


A VIRÁGOS IZSÓFALVÁÉRT
2009. március 2.

Az izsófalvai Közös Út Kistérségi Egyesület tagjai textilvirágokat készítettek, melyek árusításából befolyt pénzbol tavasszal szeretnének hozzájárulni a község virágosításához, segítve ezzel az önkormányzat ilyen irányú munkáját. A virágok eladását már meg is kezdték, s mindaddig folytatják, amíg érdeklodés van az akció iránt. Az egyesület vezetosége virágmagokat és palántákat is vár a lakosságtól adománykánt. Az a kérésük, hogy akinek módjában áll, az iskolában, az vodában és a muvelodési házban adja le adományát, amikor az aktuális lesz. (A virágmagvakat bármikor, a palántákat pedig a kiültetés esedékessége körüli napokban.) Minden további információ dr. Tátrainé Gulyás Gabriella tanárnotol, az egyesület elnökétol kapható az iskolában.


Egészségvédo Eloadássorozat
2009. március 2.

Az egészségmegorzés alapja: a megelozés címmel eloadássorozatot rendez az Izsó Miklós Muvelodési ház három egymást követo csütörtökön, március 5-én, március 12-én és március 19-én 16 órai kezdettel. Az eloadó Kissné Király Piroska kazincbarcikai tanár, öko-egészségvédo moderátor lesz, aki az eloadást vetített képekkel illusztrálja. Minden érdeklodot szeretettel hívnak és várnak a rendezok.


EBOLTÁS
2009. február 26.

Értesítjük a község lakosságát, hogy az ebek veszettség elleni védooltására IZSÓFALVÁN a SZABADSÁG ÚTON: 2009. március 11-én du. 14-16 óráig a volt GAMESZ UDVARON: 2009. március 12-én de. 8-10 óráig kerül sor.
Az oltás díja 2.700.-Ft/kutya, háznál történo oltás esetén 3.500.-Ft/kutya
Az oltás díja tartalmazza: az oltóanyag, a féregteleníto díját valamint a munkadíjat és az ÁFA-t.

Az ebek veszettség elleni védooltása KÖTELEZO! A be nem oltott ebek gazdái ellen a POLGÁRMESTERI HIVATAL SZABÁLYSÉRTÉSI ELJÁRÁST KEZDEMÉNYEZ.

Dr. Farkas Imre sk.
körzeti
állatorvos


A Nyugdíjas Klub farsangi mulatsága
2009. február 20.

Jó hangulatban, nagy érdeklodés mellett zajlott le Izsófalván az elmúlt szombaton. A klub tagjai közül tizenöten öltöttek jelmezt, s felvonulásukkal vidám perceket szereztek a jelenlévoknek. A mellékelt képek a bálon készültek. (Kovács Csabáné felvételei.)


Novák Géza fafaragó kiállítása Izsófalván
2009. február 20.

Március 5-tol április 5-ig lesz látogatható az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház galériájában NOVÁK GÉZA fafaragó kiállítása. Az alkotó Kazincbarcikán él, de rudabányai születésu, évtizedeken keresztül az ottani bányaüzemben dolgozott. Nyugalomba vonulása után, az 1990-es évek elején kezdett komolyabban a fafaragással foglalkozni, s napjainkra már országos hírnevet szerzett munkáival. A kiállítás ideje alatt honlapunkon képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk Novák Gézát és a tárlaton látható fafaragásait.


Farsangi Bál az iskolában
2009. február 18

Az idén is megrendezésre került a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskolájában a gyerekek farsangi bálja. Február 13-án, pénteken délután 3 órától elobb az alsósok, majd este 6 órától a felsosök mutatták be ötletes jelmezeiket és vonultak fel a nagyszámú közönség elott. A farsangi viseletet és az eloadásmódot a szokások szerint zsuri értékelte, a következok szerint: az alsósoknál a hawaii táncosoknak öltözött 4. osztály, a felsosöknél az 5. osztály (boszorkány- és ördög-jelmezekkel) érdemelte ki az elso helyezést. Tombolasorsolás is volt, ezúton köszönjük a szüloknek a felajánlott ajándékokat és süteményeket.
A farsangi mulatságot megtisztelte jelenlétével Kovács Lászlóné, a Kalász László ÁMK igazgatónoje, Likács András, a B.-A.-Z. Megyei Közgyulés tanácsnoka, Hodop Istvánné, a Szivárvány Óvoda intzézményegység-vezetoje, Galyas András önkormányzati képviselo és Hadobás Sándor, az Izsó Miklós Muvelodési Ház, Könyvtár és Emlékház igazgatója.
A mellékelt báli képeket Kovács Csabáné és Pathó István készítette.

Fazekas Noémi


Egressy Gábor készítette Petofi egyetlen hiteles arcképét!?
2009. február 18

Nagy költonk, Petofi Sándor egyetlen hiteles arcképe az a daguerrotípia, amit az 1950-es évek végén Escher Károly fotómuvésznek sikerült restaurálnia, láthatóvá tennie. Az "osfénykép" készítojének kiléte mostanáig ismeretlen maradt. Néhány éve azonban Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténésznek, úgy tunik, sikerült megfejtenie a rejtélyt. Szerinte a disznóshorváti (vagyis izsófalvai) kötédésu kiváló színmuvész, Egressy Gábor örökítette meg Petofit ilyen formában. Egressy, mint ismert személyiség, a kor íróival, költoivel (többek között Vörösmartyval, Petofivel) is baráti kapcsolatokat tartott fenn. 1843-ban párizsi tanulmányúton járt. Feltehetoen ott vásárolta azt a Daguerre-féle készüléket, amellyel a hazai fényképezés egyik úttörojévé vált. Fiának, Egressy Ákosnak a visszaemlékezése szerint a színész gyakran megkérte családj ának tagjait és a hozzájuk betéro vendégeket, barátokat , hogy üljenek "modellt" számára. Petofirol köztudott volt, hogy nem sokat törodött arcmásának megörökítésével, aminek következtében kevés hiteles portré maradt fenn róla. Egressy Gábornak mégis sikerült rávennie, hogy készülékével megörökíthesse. Erre valószínuleg 1845 koratavaszán, a költo elso felvidéki útja elott kerülhetett sor, amikor felkereste pesti barátait, hogy elbúcsúzzon tolük. Egressy kihasználta az alkalmat, hogy lencsevégre kapja a már országos híru poétát. Szerencsére Petofi ezúttal nem ellenkezett, aminek eredménye a történelmi jelentoségu felvétel lett. A kép kalandos utat járt be, a kezdetleges technika miatt kishíján meg is semmisült. Végül azonban érto kezek közé került, s így maradtak fenn az utókor számára a nemzet nagy költojének eredeti arcvonásai. Mellékelten bemutatjuk a híres daguerrotípiát. (A mai fényképezogép elso, széles körben használható osét a francia Daguerre és 1833-ban elhunyt társa, Niépce találta fel hosszas kísérletezés után az 1830-as években; az ezzel készült felvételt nevezzük daguerrotípiának. - Egressy Gáborról honlapunk más helyein olvashatnak.)


Emlékezés Magyar András Fafaragóra
2009. február 13.

Községünk rendszerváltozás elotti idoszakának jeles személyiségei közé tartozik néhai Magyar András fafaragó. Közeleg születési évfordulója, ebbol az alkalomból röviden bemutatjuk életútját és munkásságát.

Magyar András a korábban Disznóshorváthoz, a mai Izsófalvához tartozó Ormospusztán (most Ormosbánya) született 1931. március 10-én egy szegény bányászcsalád hetedik gyermekeként. Édesapját korán elvesztette, s ezután o is a helybeli árva kisiskolások sorsára jutott. Kora reggeltol munkába járt, az István-bánya csilléit tisztogatta, s tudásvágyát a délutáni iskolai órákon csillapította. Hamar kitunt tehetsége, ami nem csak az "agyagozásban" és a rajzolásban mutatkozott meg, hanem a humán tantárgyakat illetoen is. Az 1945 utáni fordulat felkarolta a fiatal munkás tehetségeket. Budapestre került, ahol munkája mellett érettségi vizsgát is tett, s szorgalmasan látogatta a Ganz-Mávag képzomuvészeti szabadiskoláját. Szobrásznak készült, a sors kifürkészhetetlen útja mégis a szegedi egyetem magyar-orosz szakára vezette. Tartós betegsége miatt egyetemi tanulmányait nem végezhette el, s huszonegy évesen - a családi tradícióknak megfeleloen - bányász lett. 1952-tol egészen nyugdíjazásáig vájárként dolgozott az ország több területén. A szobrászmesterséggel nem hagyott fel; szabadidejében környezetének szereploit örökítette meg. Nem csupán a külsoségek hasonlatosságára törekszik, hanem igen jó beleérzo képességgel jellemeket ábrázol, gondolati tartalmakat juttat kifejezésre. Mintegy negyvenévnyi szobrászi munka során számos köztéri alkotást hozott létre, de fából faragott bányászfiguráiban mutatja meg leginkább tehetségét. Alkotásai számos közgyujteményben megtalálhatók, legtöbb fafaragását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum orzi Rudabányán. Magyar András 2002. április 2-án, 71 éves korában hunyt el. Hamvai az ormosbányai temetoben nyugszanak. A mellékelt képeken néhány muvét mutatjuk be


Korösi Antal fényképe
2009. február 13.

KORÖSI ANTAL FÉNYKÉPE
A disznóshorváti református egyház tanítója volt több mint negyven évig KORÖSI ANTAL (1864-1949). Emlékét az idosebb korosztály még ma is szeretettel orzi. (Bovebb életrajza a honlapunkon is megtalálható Mozaikok Izsófalva múltjából címu könyvben olvasható). Arcvonásaira azonban a ma élok már nemigen emlékezhetnek. Szerencsére sikerült egy ot ábrázoló fényképhez jutni a családtól az Izsó Miklós Muvelodési Ház, Könyvtár és Emlékház Honismereti Archívuma számára, melyet mellékelten bemutatunk. A fotó az 1920-as években készülhetett.


Rajzok Egressy Gáborról
2009. február 13.

RAJZOK EGRESSY GÁBORRÓL
Az egyik leghíresebb magyar színész, EGRESSY GÁBOR 1826 nyarán községünkbol szökött meg a szüloi háztól, hogy édesapja akarata ellenére színésznek álljon. Ezért fontos számunkra minden kép és adat, ami rá vonatkozik. Régi kiadványokban keresgélve bukkantunk a mellékelt két rajzra. Az egyik "civilként" ábrázolja ifjú színész korában. A másik képen már mint a nemzet nagy színésze Bánk bán szerepében látható.

 


IZSÓFALVAI KÉPESLAPOK
2009. február 9.
Községünkrol nem sok képeslap jelent meg az elmúlt körülbelül 110 évben, amióta a képeslapot "feltalálták". Éppen ezért örvendetes dolog, ha felbukkan egy-egy eddig ismeretlen izsófalvai vonatkozású anzix. Most egyszerre ketto is bekerült az Izsó Miklós Muvelodési Ház, Könyvtár és Emlékház Honismereti Archívumába, ahol a településünkre vonatkozó képeket és dokumentumokat gyujtik és orzik. Az egyik lapon négy községi részlet látható 1960 körülrol (a képeslapon kiadási dátumként 1964. 1. negyedév szerepel), a másikon a község nagy szülöttének, Izsó Miklós szonrászmuvésznek Búsuló juhász címu alkotása látható (A kiadás dátuma: 1965. 1. negyedév.) Mellékelten bemutatjuk a képeslapok reprodukcióját.
Ezúton kérjük honlapunk látogatóit, hogy ha van a birtokukban izsófalvai képselap, szíveskedjenek rövid idora a honismereti archívum rendelkezésére bocsájtani elektronikus rögzítés céljából!

Farsangi rendezvények Izsófalván
2009. február 6.

Izsófalván, az Izsó Miklós Muvelodési Házban több farsangi rendezvényre kerül sor a következo hetekben. Február 7-én, szombaton a Szivárvány Óvoda, február 13-án, pénteken a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskola, 14-én, szombaton pedig a Muvelodési Ház Nyugdíjas Klubja tartja meg hagyományos farsangi mulatságát.


Felújítás a könyvtárban
2009. február 6.

Az önkormányzat saját kivitelezésében megkezdodött az Izsó Miklós Muvelodési Ház könyvtárának felújítása. A munkát a könyvtár muködésének zavartalansága és a könyvállomány védelme érdekében több ütemben, fokozatosan végzik el. A felújítás során új helyiségbe (a könyvtárral szomszádos számítógépes terembe) költözik a gyermek- és ifjúsági részleg, míg a kézikönyvek és a szakkönyvek, valamint az újságok, folyóiratok az újonnan kialakítandó olvasóterembe kerülnek, ahol az érdeklodok helyben használhatják azokat. Az év folyamán a remények szerint lehetoség nyílik majd új polcok, bútorok (asztalok, székek stb.) és más berendezési tárgyak, továbbá számítógépek beszerzésére is. A felújítás befejezése után, a megnövekedett alapterületen lehetoség lesz a könyvállomány áttekinthetobb elhelyezésére, az olvasók gyorsabb kiszolgálására és a könyvek, periodikák kényelmesebb herlyben használatára, továbbá a könyvtári szolgáltatások bovítésére.


Adalék Izsó Miklós muveinek utóéletéhez
2009. február 6.

A muvészeti aukciókon idonként fel-felbukkannak Izsó Miklóshoz kötheto alkotások. Eredeti muvek nemigen kerülnek már elo, de Izsó számos munkája az eredetirol készült másolatokban is fennmaradt. Ezeknek két forrása van: egyrészt maga a muvész készített gipszmásolatokat legsikerületbb muveirol, azért, hogy értékesítésük révén jövedelemhez jusson (nem kapott ugyanis megrendeléseket eredeti alkotásokra); másrészt halála után özvegye megbízásából tanítványai önötötték gipszbe több alkotását, szintén értékesítés céljából. Ezek a korabeli másolatok bukkannak fel idonként a mutárgypiacon, s bár csak gipszmásolatok, ma már mégis viszonylag nagy értéket képviselnek. Most a talán legismertebb internetes árverési portálon, a Vaterán kínálják eladásra a Búsuló juhász egy bronzírozott (azaz bronzszínure festett) gipszmásolatát, 270.000 Ft-os kikiáltási áron. Bizonyára hamarosan vevore is talál, mert Izsó Miklós muvei még ilyen formában is nemzeti kultúránk legnagyobb értékei közé tartoznak.


A Magyar Kultúra Napja
2009. február 4.

"Törekedjél ismeretekre! de ismeretekre, melyek ítélet s ízlés által vezéreltetnek. E vezérlet híjával sok ismeret birtokába juthatsz ugyan, hanem ismereteid hasonlók lesznek a szertelen suru vetéshez, mely gazdag növésu szálakat hoz mag nélkül. Ítélet által rendbe szedett s keresztülgondolt ismeret ver mély gyökeret, s oriz meg a felületességtol; ízlés pedig adja azon kellemes színt, mi nélkül a tudomány setét és zordon: mint a cellájába zárkózott remetének erkölcse."
(Kölcsey: Parainesis - részlet)

2009. január 22.-én délelott 11 órakor az Izsó Miklós Muvelodési Házban közösen ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját.
Köszöntot mondott Hasoonné Pete Mária intézményegység-vezeto, majd Hadobás Sándor, az Izsófalva Muvelodési Ház igazgatója diavetítéssel egybekötött eloadását hallhatták és láthatták az érdeklodok arról, hogy mivel járultak hozzá a magxar nemzeti kultúrához a község nevezetes személyiségei.
Délután 2 órakor vers- és prózamondó- versenyt rendeztek az iskola alsótagozatos diákjai számára, amelynek elozetesen kiírt témája téli, télvégi vagy farsangi vers volt.
Korcsoport szerint 1-2. és 3.-4. osztályra bontották a benevezett tanulókat, akiket az alábbi zsuritagok értékeltek:
Molnárné Földi Judit zsurielnök, magyar szakos tanár,
Gál Béláné Diákönkormányzat (DÖK) vezeto tanító,
Zeleni József DÖK vezeto tanár,
Müller Márta muvész - tanár,
Kosztyó Katalin, a Közös Út Noi szerveter tagja,
Hasoon Fatima, iskolánk volt diákja.
1-2. osztályosok versenyében helyezést értek el:
1. helyezett: Bulyáki Dániel 1. osztályos tanuló,
2. helyezett: Balla Renáta 1. osztályos és Benko Richárd 2. osztályos tanulók,
3. helyezett: Pató Eszter 1. osztályos és Demeter Ákos 2. osztályos tanulók.
A 3-4. osztályosok versenyében helyezést értek el:
1. helyezett: Alföldi Erik 3. osztályos tanuló,
2. helyezett: Csabai Kitti 4. osztályos tanuló,
3. helyezett: Szarka József 3. osztályos tanuló,
4. helyezett: Boros Bettina 3. osztályos tanuló, akiknek ezúton gratulálunk.
KÖSZÖNETET KÍVÁNUNK MONDANI Drótos Jánosné szervezotanárnak munkájáért, Kalóczkai Gábor katolikus plébános úrnak, valamint iskolánk Diákönkormányzatának a felajánlott díjakért.


Vizsgáztunk
2009. január 22

2009. január 15. Ez volt az a nap, melynek reggelén az Izsó Miklós Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói nehéz léptekkel közeledtek az iskola felé. Ünnepi ruhában, lelkükben izgalommal készültek a tanév egyik legnagyobb megmérettetésére, a féléves magyar irodalom és nyelvtan vizsgára.
A hetedikesek 8 órakor, a nyolcadikosok a nagyszünetet követoen sorakoztak fel az oket meghallgató bizottság elott, és egy rövid köszöntot követoen meg is kezdték értékesnél értékesebb, tételhúzás utáni feleleteiket. Számos irodalmi életrajz és verselemzés ismertetése mellett, nyelvtani feladatok megoldásával is bizonyították felkészültségüket. A kezdeti izgalom elmúltával pedig mindkét osztály esetében barátságos hangulat alakult ki, amely segítette a tanulók sikeres eloadását.
A vizsgát követoen ismét fokozódott az izgalom, közösen várták a méltányos és humánus értékelést, amely az eddigi jegyek átlagát nem rontotta, de javítási lehetoséget adott a félévi bizonyítvány átlagához. Iskolánk intézményegység – vezetoje összegezte a vizsga tapasztalatait, melynek megítélése rendkívül pozitív volt.
Megkönnyebbülve, vidáman léptek ki az iskola kapuján tudva azt, hogy mindannyian jól szerepeltek, amelyhez ezúton is szívbol gratulálunk.

Molnárné Földi Judit magyartanár
Németh Erika 7. oszt. osztályfonök
Fazekas Noémi 8. oszt. osztályfonök


Kommunális adó mértéke 2009-ben: 14.000.-Ft
2009. január 20.

Tisztelt izsófalvai lakosok!

Ezúton is tájékoztatjuk Izsófalva Nagyközség lakosságát, hogy a magánszemélyek kommunális adója 2009. január 1. napjától 14.000 Ft-ra emelkedett.

Az adó emelésérol az Önkormányzat az alábbiakat figyelembe véve határozott.

A magánszemélyek kommunális adójából befolyt összeg infrastruktúra fejlesztésére, valamint a környezetvédelmi és köztisztasági feladatokra fordíthatóak.

Izsófalva lakossága szemétszállítási díjat nem fizet, ezt az Önkormányzat fizeti meg a szolgáltató felé.
A településen biztosított szilárd kommunális hulladékgyujtés közszolgáltatási díja – 110 liter urtartalmú hulladékgyujto edényt egységként tekintve, hetenkénti egyszeri ürítéssel 335 Ft/ürítés + áfa. Az éves díj tehát ingatlanonként: 20.904 Ft. Ez azt jelenti, hogy az Önkormányzat ingatlanonként 6.904 Ft-ot tesz hozzá az ingatlan tulajdonos által befizetett kommunális adóhoz, hogy az egy ingatlanra jutó szemétdíjat kifizesse.
Így az Önkormányzat egyéb más infrastrukturális feladatát (közvilágítás, utak, járdák, közterületek tisztántartása stb.) saját költségvetésébol finanszírozza.
Az utóbbi években az önkormányzat egyre magasabb összegu forráshiánnyal küzd. Ahhoz, hogy a fizetésképtelenséget elkerülje, kénytelen volt a lakosság által fizetendo kommunális adó mértékét is megemelni.

Kérjük döntésünk szíves megértését és tudomásulvételét!

Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat Képviselo-testülete nevében

Fodor Albert
polgármester


A Magyar Kultúra Napja Izsófalván
2009. január 15.

2009. január 22-én Izsófalván is megemlékeznek a Magyar kultúra napjáról. Délelott 11 órakor ünnepségre kerül sor az Izsó Miklós muvelodési Házban, melynek programja:

  • Himnusz.
  • Ünnepi köszönto: Hasoonné Pete Mária, a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskola intézményegység-vezetoje.
  • Vetítettképes eloadás: Községünk nevezetes személyiségeinek szerepe a magyar muvelodéstörténetben: Hadobás Sándor muvelodési ház igazgató.
  • Szózat.

Délután 2 órakor vers- és mesemondó-versenyt rendeznek az általános iskola alsótagozatos tanulói számára, ugyancsak a muvelodési házban.

Délelott 9-tol délután 3 óráig az érdeklodok megtekinthetik az Izsó Miklós Emlékház felújított és részben átrendezett kiállítását. (A látogatási szándékot a muvelodési házban kell jelezni.)

A programokra mindenkit szeretettel hívnak és várnak a rendezok.


Pótszilveszter Izsófalván
2009. január 14.

Január 10-én, szombaton este rendezte meg pótszilveszteri mulatságát az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház Nyugdíjas Klubja. Az immár hagyományos rendezvényen a klubtagok mellett azokat a községi és intézményvezetoket, valamint magánszemélyeket látták vendégül, akik az elozo évben segítették a klub munkáját. A fotók a kituno hangulatú bálon készültek. (Kovács Csabáné felvételei.)"Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kisebbségekért Díj - 2008
2009. január 14.

December 18-át - az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbséghez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának napját - a magyar kormány a kisebbségek napjává nyilvánította. Az eseményhez kötodoen az ország számos helyén szerveznek ünnepségeket.

Magyarországon 13 kisebbség van bejegyezve, megyénkben ebbol 12. Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - Polgármesteri Kabinet - Sport, Esélyegyenloségi és Civilkapcsolatok Osztálya - Esélyek Háza - pályázatot írt ki "Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kisebbségekért Díj 2008" címmel. A díj kiosztására három kategóriában került sor, mint Civil szervezet, Kisebbségi Önkormányzat és Intézmény.
A jelölésre ajánlás útján volt lehetoség, figyelembe véve az adott szervezet tevékenységének hatékonyságát, melyet a kisebbségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában végzett.
A december 16-án megtartott ünnepségen 22 díjazott vehette át az emlékplakettet, melyet Dudás Ágnes az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Miskolci Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója és Tóth Józsefné Pruma Éva - Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet Sport, Esélyegyenloségi és Civil Kapcsolatok Osztálya - esélyegyenloségi csoportvezeto adott át.

A díjazottak:
Kisebbségi Önkormányzat
1. Ruszin Kisebbségi Önkormányzat – Sajópetri
2. Boldogkováraljai Ruszin Kisebbségi Önkormányzat
3. Szendro Német Kisebbségi Önkormányzat
4. Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat
5. Izsófalvai Cigány Kisebbségi Önkormányzat
6. Füzér Szlovák Kisebbségi Önkormányzat
7. Cigány Kisebbségi Önkormányzat – Hernádkak

Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!


Lenkey Zoltán kiállítása a Miskolci Galériában
2009. január 13.

2009. február 7-ig látogatható az Izsófalvához kötodo neves grafikusmuvész, LENLEY ZOLTÁN (1936-1983) emlékkiállítása. Ebbol az alkalomból községünk honlapján is bemutatjuk életét és munkásságát.
Még csak hetvenhárom éves lenne Lenkey Zoltán grafikusmuvész, de már huszonöt éve nincs közöttünk, sem fizikai valójában, sem muvei által. Ezt az urt próbálja az emlékkiállítás megtölteni és egy olyan folyamatot elindítani, amely Lenkey Zoltán muvészetét méltó helyére teszi mind az ország, mind Miskolc képzomuvészeti életében, gondolkodásában.
Lenkey Zoltán életmuve nem lezárt, kerek egész, de nem is a kísérletezések, tanulmányok sorozata. Sokat töprengo ember volt, aki rézlemezre, vászonra vagy akár papírra csak olyan kompozíciókat rajzolt vagy festett meg, amelyek kiérlelt gondolkodás és technika eredményei voltak. Az elért eredmények soha nem elégítették ki, a kialakított formavilág állandósága nem vonzotta. Mindig az újat, az újabb kifejezési módot, lehetoséget kereste, soha nem állapodott meg. 1980-ban Dobog Béla által készített rádióriportban Lenkey Zoltán a következoket mondta muvészetérol: "Az ábrázoló-muvészetnek vagyok a híve. Az ábrázolómuvészet nem azt jelenti, hogy gondolati tartalom nélkül csak a látvány alapján dolgozni. De valami olyan kiinduló pont kell, ami stabil, ami meghatározza a jellememet és az tükrözodik munkámban is."
Életútjának és muvéaszi pályafutásának fobb állomásai a következok: Tovább»


Képek az Izsó Miklós Emlékház újjárendezett kiállításáról
2009. január 13.

A közelmúltban hírt adtunk arról, hogy az izsófalvai Izsó Miklós Emlékház újjárendezett, felújított kiállítással várja a látogatókat. Most néhány képet is bemutatunk a tárlatról, abban a reményben, hogy sikerül felkelteni honlapunk látogatóinak érdeklodését az emlékház látnivalói iránt.
Tovább


Köszönet levél
2009. január 7.

Tisztelt Izsófalvai lakosok!

Ezúton szeretném megöszönni a mentoállomás felújítására felajánlott adományokat, amelynek összege: 323.000 Ft.
Az összeget a 2008. november 20-án megtartott testületi ülésen átadtam Mezei Gábor mentoállomásvezetonek.

Köszönet:
a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak,
a Képviselo Testületnek,
a Fagyöngy gyógyszertár dolgozóinak,
a Pszichiátriai Szakkórház és Betegotthon dolgozóinak,
az Izsó Miklós Általános Iskola dolgozóinak,
a Szivárvány Óvoda dolgozóinak,
az Izsó Miklós és Egressy Béni nyugdíjas klub tagjainak,
a Vöröskereszt tagjainak
és a község minden lakosának akik támogatták kezdeményezésemet.
Köszönettel: Andó Zoltánné képviselo


Madarász Viktor portréja Izsó Miklósról
2009. január 7.

Izsó Miklós számos arcképe közül kevéssé ismert az az olajfestmény, mely Madarász Viktor (1830-1917) alkotása, s a Magyar Nemzeti Galériában látható. Mielott a muvet bemutatnánk, ismerkedjünk meg mesterével. A magyar történeti festészet kimagasló alakja a Gömör megyei Csetneken születetett (ma Stitník, Szlovákia) (Ez a település mindössze 60 km-re fekszik Izsófalvától.) Édesapja, Madarász András jómódú vasgyáros volt. Közhonvéd, majd hadnagy volt a szabadságharcban. Ez az ifjúkori élménye végigkísérte egész életén; muvészetét mindvégig a nemzeti függetlenség eszméjének szentelte; a magyar történelem hosi és tragikus emlékeit idézte a nemzeti szellem ébrentartására. A szabadságharc leverése után egy ideig bujdosott, majd jogot tanult, amit azonban hamarosan felcserélt a festopályával. 1853-55 között a bécsi akadémián a történeti-festészeti szakosztály hallgatója volt. Ekkor festette elso történeti tárgyú képét (Kuruc és Labanc), amelyet 1856-ban Budapesten állítottak ki. Ezután Waldmüller szabadabb szellemu magániskolájába került, e korszak termése A bujdosó álma c. Thököly Imrét ábrázoló muve. - 1856-tól Párizsban L. Cogniet mutermében tanult, ahol az akadémikus-romantikus szemléletu történelmi festészet képviseloi közül különösen Delaroche muvészete hatott rá. Itt alkotta meg 1859-ben élete fo muveit: Hunyadi László siratása, Zách Felicián és Zrínyi Ilona Munkács várában c. történelmi jeleneteit. 1864-ben festette Zrínyi és Frangepán, 1868-ban Dobozi c. képeit, 1867-ben Dózsa-portréját és ugyancsak 1868-ban Dózsa népe c. kompozícióját. Drámai ereju történelmi festményeit Párizsban aranyéremmel tüntették ki. - 1870-ben hazajött Budapestre, ám a francia muvészethez kapcsolódó, eroteljes muvei nem nyerték meg a bécsi szokványhoz szokott kritika tetszését. Bethlen Gábor tudósai körében s. pályamuvét visszautasították. Egy 1873-ban történ újabb méltánytalanság után visszavonult a festészettol, s apjától örökölt üzletével foglalkozott. 1875-ben festett Petofi halála c. képe muvészi erejének hanyatlásáról tanúskodott. Üzlete tönkrement, 1902-ben elárverezték, 1903-ban újra festeni kezdett, foként portrékat és néhány fáradt történelmi kompozíciót alkotott. Korábbi muvei azonban a romantikus-akadémikus történelmi festészet egyik legjobb hazai képviselojévé avatták. - Madarász és Izsó kortársak voltak, az 1870-es évek elejének pesti muvészvilágban gyakran találkozhattak, s nyilván kölcsönösen becsülték egymást. Ezt bizonyítja a mellékelt képen bemutatott Izsó-portré, melynek pontos készítési ideje ismeretlen; a muvészettörténészek 1873 körülre sorolták be a festo életmuvében. A festményhez Izsó több alkalommal ülhetett modellt Madarásznak, így közelebbi személyes kontaktus alakulhatott ki közöttük. A 76,5 x 62 cm-es kép a már befutott, országos hírnévnek örvendo szobrászmuvészt ábrázolja, amint dacosan tekint a világba, úgy, ahogy más arcképeirol ismerjuk, rendezetlen dús hajjal és szakállal. Fekete felsoruhája alól jobboldalt kikandikál fehér inggalérja, ami a szemlélo figyelmét azonnal Izsó arcára irányítja. Sajnos a kép alaptónusa napjainkra sötétté vált, aminek oka talán az alkalmazott technikában keresendo, mint Munkácsy Mihály festményeinek esetében. A kompozíció eros hasonlóságot mutat Izsónak a Vasárnapi Ujság 1868. évi évfolyamában megjelent fametszetu arcképével, ezért elképzelheto, hogy Madarász ismerte azt, s talán portréjának eloképéül is szolgált.


Újjárendezve várja látogatóit az Izsó Miklós Emlékház
2009. január 6.

2001-ben nyílt meg Izsófalván a község nevezetes szülöttének, Izsó Miklós szobrászmuvésznek emléket állító kiállítás az akkor létrehozott emlékházban. A tárlatot 2008 novemberében és decemberében felújították és kissé átrendezték. Izsó Miklós muvei és a rá vonatkozó képek, dokumentumok mellett most már egy kis bányászattörténeti kiállítás is megtekintheto, mivel a település határában több mint száz éven keresztül jelentos szénbányászat folyt. Ez úgy vált lehetové, hogy néhány Izsó-alkotás visszakerült eredeti tulajdonosához, miáltal egy nagyobb terület szabaddá vált a kiállítótérben. Izsó Miklós muvei közül továbbra is megtekintheto a Búsuló juhász másodpéldánya, továbbá Arany János, Almási Balogh Pál, Pákh Albert és Werboczy István mellszobra, továbbá számos kisméretu mu másolata. Az emlékház a Községháza és a muvelodési ház mellett található, naponta 8-16 óráig látogatható. Ettol eltéro idopontban elozetes bejelentés alapján fogadják az érdeklodoket. A látogatási szándékot a muvelodési házban vagy a 48/351-056 és a 70/372-5932 telefonszámokon lehet bejelenteni.


Újabb Izsó Miklósról szóló könyv a Magyar Elektronikus Könytárban
2009. január 5.

A MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) állományába hamarosan bekerül Goda Gertrud miskolci muvészettörténész Izsó Miklós muveit bemutató könyve, amely eredetileg 1993-ban jelent meg Miskolcon a Herman Ottó Múzeum Kiadásában. A munka Izsó teljes életmuvét bemutatja az alkotások fotójával és rövid leírásával. A könyv digitalizásálását és a MEK-be történo eljuttatását az izsófalvai Izsó Miklós Muvelodési Ház, Könyvtár és Emlékház munkatársai végezték. Ezzel csaknem teljessé vált azoknak az Izsó-monográfiáknak a sora, amelyek az interneten teljes terjedelemben olvashatók. A mellékelt képen a könyv címlapja látható.»Lap teteje

Nyugdíjas Klub Táncsoportja
Majorette csoport
© 2002-2019 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.