Hírek
 
Lenkey Zoltán kiállítása a Miskolci Galériában
Életútjának és muvéaszi pályafutásának fobb állomásai a következok:
- 1936. február 21.-én született Miskolcon. Édesanyja Lenkey Lídia, édesapja ismeretlen.
- 1938 - Disznóshorvátiba /ma: Izsófalva/ nagyapjához, Lenkey Dánielhez kerül, akinél 11 éves koráig nevelkedik.
- Az 1940-es évek végén visszakerül Miskolcra, itt jár általános iskolába. Nem jó tanuló, de már ekkor sokat rajzol.
- 1952-tol a Földes Ferenc Gimnáziumban végzi középiskolai tanulmányait. Papp László és Seres János szakkörébe jár rajzolni tanulni.
- 1956 - Az érettségin megbukik, de már ekkor felvételt nyer a Képzomuvészeti Foiskolára. Ez év végén sikeres pótérettségit tesz.
- 1956-1962 - Budapesten a Képzomuvészeti Foiskolán tanul. 1959-tol a harmadik évtol grafikai szakon. Tanárai: Csanády András- grafika, Barcsay Jeno- tárgyábrázolás, anatómia, Szonyi István, Fónyi Géza- II. majd III. évfolyamtól festészet, Zelenák Crescencia- alkalmazott grafika, Ék Sándor- IV. évfolyamtól sokszorosított grafika. Angol és orosz nyelvet is tanul, valamint irodalom órákat is látogat a Foiskolán.
- 1961 - Részt vesz az I. Miskolci Grafikai Biennálén. Nyarait a miskolci muvésztelepen tölti. Foiskolai évei alatt köt barátságot Kondor Bélával, Rékassy Csabával, Ágotha Margittal.
- 1962 - Elkészíti diplomamunkáját, József Attila hat versének színes rézkarc illusztrációit. Külvárosi éj, A kutya, Mikor az utcán átment a kedves, Levegot, Anyám, Betlehemi királyok. Ebben az évben feleségével Miskolcra költöznek, ahol muteremlakást kapnak.
- 1963 - Eloször díjazzák a II. Miskolci Grafikai Biennálén. Díjakat kap még ezen a biennálé sorozaton: 1965, 1967, 1969, 1973 /Nagydíj/, 1983 /posztumusz/ A Biennálé zsuritagja 1965-75 között és 1979-ben.
- 1964-67 - Derkovits-ösztöndíjas. Barátságot köt Csohány Kálmánnal, Feledy Gyulával.
- 1966 - Részt vesz a Krakkói, Tokiói Nemzetközi Grafikai Biennálékon.
- 1967 - Díjazzák a Miskolci Országos Képzomuvészeti Kiállításon.
- 1968 - Elso önálló kiállítása Budapesten a Dürer teremben. Díjazzák a Miskolci Országos Képzomuvészeti Kiállításon. Ennek a kiállításnak késobbi utódján a Téli Tárlaton is folyamatosan részt vesz. Elnyeri a Fiatal Muvészek Stúdiója pályázati díjat. Luganóban, Essenben, Berlinben kiállításokon szerepel. Ez évtol a nyarakat szinte minden évben Bulgáriában tölti, muvésztelepeken és a tengerparton.
- 1969 - Miskolcon az Egyetemvárosban van önálló kiállítása. Bolognában, Kielben vesz részt kiállításokon.
- 1970 - A miskolci Téli Tárlat és a Fiatal Muvészek Stúdiója kiállítás díját elnyeri. Bukaresten, Prágában, Addis Abebában, Párizsban vesz részt kiállításokon.
- 1971 - A Miskolci Galériában és Izsófalván van egyéni kiállítása.
- 1972 - Sátoraljaújhelyen van egyéni kiállítása. Elnyeri a Miskolci Megyei Könyvtár eloadótermének pannó pályázatát. A vázlatok készülnek csak el. 1981-ben vásznakat vesz a pannóhoz, de nem készíti el.
- 1973 - Ormosbányán és Tokajban van egyéni kiállítása. Munkácsy-díjat kap. Elnyeri a VII. Miskolci Országos Grafikai Biennálé nagydíját.
- 1974 - Válása elso feleségétol, muteremlakását is elhagyja. 1978-ig sok idot tölt Debrecenben. Festményeket /pasztell, akvarell/ kezd készíteni. A miskolci Téli Tárlaton is festményekkel szerepel. Debrecenben és Szabadkán van egyéni kiállítása. Az ez évi Rajzok kiállítást és a katalógust is O készíti el.
- 1975 - Miskolc Város Tanácsa által alapított Kondor Béla-emlékérmet elsoként kapja meg. Kiállításai Miskolcon a Nehézipari Muszaki Egyetemen és a Galériában /mint a biennálé nagydíjasa/ vannak. A hetvenes évek második felében rajz szakkört vezet az Egyetemen.
- 1976 - Házassága második feleségével, Gaál Lenkével. Egyéni kiállítása van Ózdon.
- 1978 - Egyéni kiállítása van Miskolcon a Semmelweis Korházban /Feledy Gyulával közösen/ és a József Attila Könyvtár kiállítótermében.
- 1980 - Csohány Kálmán halála. Kiállítás közösen Feledy Gyulával Csohány emlékére Miskolcon a Mini Galériában. Ezen öt rajzzal és öt festménnyel vesz részt.
- 1981 - Egyéni kiállítása van Encsen.
- 1982 - Egy hónapot tölt Vologdán, muvésztelepen. Egyéni kiállítása Miskolcon a Mini Galériában /vologdai rajzok/ és a MÁV Miskolci Sporttelepén.
- 1983. április 15.-én rövid kórházi ápolás után meghal. Vologdai rajzaiból a Nehézipari Muszaki Egyetem Központi Könyvtárában kiállítást rendeztek. Budapesten a Fészek Klubban a Herman Ottó Múzeum által vásárolt munkáiból nyílik kiállítás.
- 1984. február 22- március 25. Emlékkiállítása a Miskolci Galériában.
- 1993 - Emlékkiállítás halálának 10. évfordulójára a HOM Papszer úti kiállítóhelységében.
- 1994 - Kiállítása Szófiában.
- 1995 - Kiállítása Izsófalván. Miskolc Önkormányzatától posztumusz Pro Urbe díjat kap.

»Lap teteje

Nyugdíjas Klub Táncsoportja
Majorette csoport
© 2002-2014 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.