IZSÓFALVA NAGYKÖZSÉG HONLAPJA VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA


Földrajzi jellemzők

Főoldal
Köszöntő
Földrajzi jellemzők
Településtörténet
Híres szülöttek
Statisztikai adatok
Infrastruktúra
Közérdekű
Önkormányzat
Szervezeti felépítés
Intézmények
Kultúra
Egészségügy
Szolgáltatások
Közbiztonság
Gazdaság
Vallás
Látnivalók
Rendezvények
Hírek
Vissza az alap oldalhoz


Elhelyezkedés

Izsófalva az Észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, a Borsod-dombság K-i peremén, Kazincbarcikától 9 kilométerre északra, az Ormos-patak völgyében fekszik.

A település környéke dombos, lejtős, a régebben erdő borította a domboldalakat, ma inkább szőlők, szántók, legelők borítják. A községen keresztül folyik a Rudabányán eredő gyér vizű Ormos-patak, mely a Szuhába ömlik.

A falu déli végénél 3 nagy tó található, amelyek az 1960-as években folyt külszíni bányaművelésből maradtak vissza. Gazdaságföldrajzi szempontból annyi említhető hogy jelenleg két kisebb külszíni szénbánya működik Izsófalva területén, amelyek egy-két éven belül - a szénkészlet elfogyása után - beszüntetik termelésüket.
A terepadottságok következtében úgynevezett "szalagtelepülés" alakult ki, a völgyön végigvezető főút két oldalán helyezkednek el házai, mögöttük kisebb-nagyobb kertek.
Észak-déli irányban 3,5 kilométer hosszú a község. Míg szélessége átlagosan 500 méter.


Megközelíthetőség

Közúton: A Miskolc-Ózd viszonylatú 26-os útról Kazincbarcikánál Rudabánya felé letérve, két települést érintve érhető el Izsófalva. Sűrű Volán autóbuszjárat köti össze Kazincbarcikával és a terület bányászfalvaival.


Vissza az oldal tetejére

© 2002-2019 Me-NET Kft. - Miskolc • Impresszum