IZSÓFALVA NAGYKÖZSÉG HONLAPJA VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA


Kultúra

Főoldal
Köszöntő
Földrajzi jellemzők
Településtörténet
Híres szülöttek
Statisztikai adatok
Infrastruktúra
Közérdekű
Önkormányzat
Szervezeti felépítés
Intézmények
Kultúra
Egészségügy
Szolgáltatások
Közbiztonság
Gazdaság
Vallás
Látnivalók
Rendezvények
Hírek
Vissza az alap oldalhoz


Izsó Miklós Művelődési Ház Könyvtár és Emlékház

Cím: 3741 Izsófalva, Izsó Miklós út 64.
Telefon: 06 20 469 7338
Igazgató: Hadobás Sándor

A Művelődési Ház a községháza épületében található, melyben a községi rendezvények kerülnek megrendezésre. Itt található a 18.500 kötetes könyvtár. Az intézményben található a teleház.
Nyitva: Hétfőtől-Péntekig: 08.00-16.00
Nyári szünet alatt az izsófalvai általános és középiskolásoknak a használat díjmentes. Igénybe vehető szolgáltatások: számítógép használat (e-mail, Internet, nyomtatás, fénymásolás).
E-Magyarország Pont működik: Izsófalva, Izsó Miklós u. 62. sz. alatti Gyülekezeti Otthonban.


Izsó Miklós Emlékház

Izsófalva önkormányzata 2001. szeptember 15-én nyitotta meg az Izsó Miklós Emlékházat. Bár Izsó Miklóst (1831-1875) "a legmagyarabb szobrásznak" tartják, életéről és munkásságáról első alkalommal készült állandó kiállítás. A művész alkotó korszaka az 1848-49-es szabadságharc leverését követő ínséges időkre esik. Az elnyomatás korában kezdte pályáját, amikor nemigen lehetett állami felkérésekben reménykedni, s tulajdonképpen csak másfél évtized (1860-1875) adatott számára, hogy életművét megalkossa. Szobrászi ötletei javarészt tervvázlatokban maradtak ránk. Jelentős alkotása: a Debrecenben felállított Csokonai Vitéz Mihály emlékmű.
A kiállítás bemutatja a művész fő alkotásait: a Búsuló juhász-t, a Táncoló paraszt ciklusának két szép remekét, a legszebb emlékműterveit (Haldokló Petőfi, Talpra magyar, Árpád) valamint kortársairól (Arany János, Egressy Gábor, Almássy Balogh Pál, Pákh Albert) természet után készült jellemportréit, és a Magyar Nemzeti Múzeum panteonjában lévő történelmi arcképei közül Werbőczy István ideálportréját
Az apró, terrakotta (égetett agyag) szobrokban a művész képes volt kifejezésre juttatni az általános emberi érzések mellett a magyar lélek jellemző sajátosságait is. A temperamentumot, a nemzeti büszkeséget elsőként, s mindmáig utolérhetetlen művészi szinten sikerült megragadnia, s a kisplasztikák méretüktől függetlenül monumentális érzetet keltenek. Máltán tartjuk Izsó Miklóst a nemzeti szobrászat megteremtőjének. Nagy átéléssel készült alkotásai révén a korszak legkiválóbb európai művészeinek színvonalán állt, s rajta keresztül a magyar képzőművészet az egyetemes kultúra élvonalához kapcsolódott. Művei nélkül nem képzelhető el egyetlen, a tizenkilencedik századról szóló történelmi kiadvány sem.


Vissza az oldal tetejére

© 2002-2019 Me-NET Kft. - Miskolc • Impresszum