Izsó Miklós Általános Iskola
 
ISKOLAI HÍREK

 

ÖKOISKOLA CÍM TULAJDONOSAI LETTÜNK

A Kalász László Általános Iskola Izsó Miklós Tagiskola vezetője Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella 2016. Január 30-án, ünnepélyes keretek között, Budapesten vette át az iskolát megillető Ökoiskola címet.

Az Ökoiskola Cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának értékeit


AKTUALITÁSOK: EZ TÖRTÉNT SZEPTEMBERBEN

Iskolánkban 2015. szeptember 1-én, a Tanévnyitó Ünnepséggel megkezdődött a 2015-2016-os tanév. 17 első osztályos kisdiák vehette át az iskola jelvényét és velük együtt 141 tanuló kezdhette meg tanulmányait.

 • Szeptember 3-án Szülői értekezletre hívtuk meg a kedves szülőket, amely elősegítette számunkra az akadálytalan iskolakezdést.
 • Szeptember 6. és szeptember 12. között Iskolánk fontos szerepet vállalt a már hagyománnyá vált Izsó Emlékhét rendezvényein.
 • Szeptember 6-án Ünnepi Istentiszteleten vettünk részt a református templomban.
 • Szeptember 7-én Zöldség-Gyümölcs Fesztivált tartottunk az iskolában, ahol vendégünk, Oravecz Péter gyönyörű gyümölcs faragásaival kápráztatott el bennünket. Ezután pedig tanulóink és az őket segítő szülők ötletes és kreatív alkotásokat készítettek. A munka végeztével pedig Hadobás Sándor, Izsó Miklós anyai vérvonaláról szóló előadását hallgathattuk meg. További részletek

ISKOLAI HÍREK

ŐSSZEL, MINT MINDEN ŐSSZEL, AZ IZSÓ MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA IS KAPUT NYITOTT
Kinyitotta a tudás kapuját, hogy mindazok, akik a tanév folyamán közös munkánk részesei kívánnak lenni, együtt éljék - intézményi szabályokhoz kötötten - a közös célokat és értékeket képviselõ mindennapokat.

Szeretettel ajánlom figyelmükbe az "iskola" menüpontot, amelyben az intézményről szóló képes - szöveges információkat kívánjuk Önökkel megosztani.

Lukács-Pete Mária
intézményegység-vezető

Természetfürkész
2011. június 24.

A 2010/2011-es tanévben meghirdetett kistérségi Természetfürkésző Játék két írásbeli fordulójának sikeres megoldása után iskolánk csapatai bejutottak a Jósvafőn megrendezett döntő fordulóba. A terepen megrendezett túrázással egybekötött versengés a Fürkész tanösvényen zajlott. A 1-2 osztály korcsoportban Ladányi Nikolasz, Simon Dorina és Molnár Róbert, a "Kis fenyők" csapatát alkották s a ... helyezést érték el. A 3-4. osztályos korcsoportban, Kecskeméti Kristóf, Kéninger László és Pató Eszter "Kobaktörők" csapata a II. helyezést hozták el. Az 5-8. évfolyamot az "Ördögök" csapatában Kecskeméti Gergely, Lévavári Márk és Máté Mátyás képviselte s az V. helyezést érték el. Sikereikhez gratulálunk!

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella
szaktanár


Tanulmányi házi verseny
2011. június 24.

A Kalász László Általános Művelődési Központ iskolás tanulói a hagyományokhoz híven, 2011. május 11-12-én házi tanulmányi versenyen vettek részt matematika, magyar nyelv és irodalom valamint történelem tantárgyakból. A versengés házigazdája ebben a tanévben az Izsó Miklós Általános Iskola volt. A szaktanáraink által összeállított írásbeli feladatok megoldására 60-60 perc állt a gyermekek rendelkezésére, amelynek feladatai az adott évfolyam tantárgyi követelményeire épültek. Nem csak a tudáspróbára nyílt alkalom a rendezvény kapcsán, hanem a felújított iskolánk épületét is megtekinthették a Mucsonyból hozzánk érkezõ tanulók és pedagógusok.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella
szaktanár


Erdei Iskola
2011. június 24.

Iskolánk környezeti nevelésének egyik színtere az erdei iskola, mely megszervezésére és lebonyolítására 2011. április 13-15. között került sor.
Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögligeten, csodálatos természeti környezetben ismerkedtünk a karsztvidék felszín alatti és felszín feletti jelenségeivel.
Tájház látogatás, barlangtúra, kézműves foglalkozás, mikroszkópizálás, a Szád vár meghódítása szerepelt a programjaink között.
A szabad levegőn gyakran megéhező gyermekeinkről szorgos kezű anyukák gondoskodtak finom főztjeikkel. Tartalmas napjainkat koronázta az Intézményünk és a Diákönkormányzat ajándékozása, melyet a gyermekek nagy örömmel fogadtak.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella
szaktanár


BALLAGÁS 2011
2011. június 21.

Iskolai hagyományaink sorában a tanév végéhez közeledve nem maradhat el a szerenád, a bankett, a bolond ballagás és a ballagás sem. Ezekre az eseményekre tanulóink nagy lelkesedéssel, hol örömmel, hol bánattal készültek. Örömmel, mert minden ember életében meghatározóak ezek az események és bánattal, mert egy korszak végét, a gyermekkor lezártát jelentik. A megszokottól eltérően idén a bankettel kezdődött az eseménysorozat, ahol a ballagó diákok és szüleik vacsorával és kedves ajándékkal köszönték meg a pedagógusok munkáját. A következő héten Izsófalva utcái szerenádtól visszhangzottak. Tanulóink sorra járták tanáraikat és a számukra emlékezetes helyeket, ott adva elő búcsúzó éneküket. A ballagási ünnepséget, műsort hosszas készülődés előzte meg, de végül nagyon meghatóra sikerült. A zászlót a 8. osztály nevében Szendrei Lajos, Glonczi Vivien és Kovács Ottó adta át. Búcsúbeszédet az iskola nevében Kovács Lászlóné igazgató asszony és Lukács-Pete Mária intézményegység-vezető asszony mondott. Felkészítő tanárok Schvirján Renáta magyar szakos tanár és Zeleni József osztályfőnök.

A ballagó diákok névsora

Boczki József
Csorba Virág
Glonczi Jenő
Glonczi Vivien
Gregovszki Zsófia
Horváth Dávid István
Horváth Róbert
Hronyecz Dénes
Izsó Blanka Judit
Lakatos Ákos
Lakatos Mariann
Lakatos Tünde
Nagy Nikolett Angelika
Pogonyi Viktor Zsolt
Rimavölgyi Márk
Rimóczi Judit
Ruszó Anita
Szendrei Lajos Erik
Szilasi Zsuzsanna
Varga Brigitta
Várnai Tamás
Kovács Ottó
Setét Szabolcs

Zeleni József osztályfõnök


TANÉVZÁRÓ JÚNIUS 15
2011. június 21.

Minden tanuló és pedagógus örömére eljött 2010/2011-es tanév utolsó napja. A tanulók lelkesen készültek az ünnepi műsorra, melyet népes közönség előtt adtak elő. A műsor keretein belül a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói is bemutatták a tanév során tanult táncokat, dalokat.
A kitűnő tanulókon kívül jutalmaztuk a tanév során legtöbb segítséget nyújtó szülőket és átadásra került az Izsó-díj is, melyet két nyolcadikos diák; Izsó Blanka Judit és Greovszki Zsófia kapott.
Lukács-Pete Mária, az Izsó Miklós Általános Iskola intézményegység-vezetője értékelte a tanévet, melyet Kovács Lászlóné, a Kalász László Általános Művelődési Központ igazgatónője zárta be.

A nyár, a nyár, a nyár
Egy csodás űrhajó
Ahová elrepít
Egy más dimenzió
Ismertebb nevén csak:VAKÁCIÓ

Szuhay Zoltánné


Izsó Liga Kispályás Labdarúgó Torna
2011. június 21.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kiírásra került az Izsó Liga, melyért az Izsó Miklós Általános Iskola tanulói 3 csapatot alakítva küzdöttek 2 hétig 3 fordulón keresztül.
A Liga győztes csapata: Scorpiók
A csapat tagjai: Kálló Attila Izidór, Kálló Ádám, Barati Dávid, Kálló Gábor, Horváth István, Erdélyi Milán Péter, Szendrei Róbert, Lakatos Erik Róbert
2. helyezett csapat: FCB
A csapat tagjai: Kálló István, Szarka József, Lakatos Krisztofer, Valkai Krisztián Bence, Benkő Richárd, Balogh Dominik, Lakatos Kevin, Lakatos Martin Márió
3. helyezett csapat: Brazil
A csapat tagjai: Ster Márk, Ruszó Krisztofer Kevin, Simon Ádám, Ster Gergő, Balla József, Horváth Norbert, Lakatos Krisztián, Kálló Alex
A LIGA LEGJOBB KAPUSA BALLA JÓZSEF, MÍG A GÓLKIRÁLY KÁLLÓ ÁDÁM LETT.

MOLNÁR ATTILA


ÖKO-PÁRBAJ
2011. június 21.

A 2010/2011-es tanévben első alkalommal került megrendezésre az a környezetismereti és környezetvédelmi vetélkedő, amelyet az edelényi Izsó Miklós Gimnázium szervezett. A versenykiírásra egy ötfős, nyolcadik osztályos tanulókból álló csapattal neveztünk be. A két fordulóból álló levelezős verseny feladatainak megoldása után a legeredményesebb hat csapat közé kerültünk s meghívást kaptunk a döntőbe. A legjobbak „végső összecsapására” 2011.június 4-én, szombaton került sor, a gimnázium falai között. A megoldandó feladatok között szerepelt talaj és vízvizsgálat, zajszint mérés, növény és állatfelismerés, szelektív hulladékválogatás. Előzetes feladatként vetített képes előadás keretében mutattuk be Izsófalva természeti és kultúrtörténeti értékeit. A szorgos munka meghozta a gyümölcsét. ÖKOTINIK nevű csapatunk a II. helyezést hozta el. Csapattagok:Glonczi Jenő, Gregovszki Zsófia, Hronyecz Dénes, Izsó Blanka Judit, Varga Brigitta.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella felkészítő tanár


TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS
2011. június 21.


KI - MIT - TUD ?
2011. június 21.

Szinte hagyománnyá vált, hogy minden tanév vége felé a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat „KI-MIT-TUD”-ot rendezzen az iskolások számára. Ilyenkor lehetőség van a gyerekek számára, hogy bemutassák miben a legjobbak. Több kategóriában is indulhattak a gyerekek, mint ének, versmondás, tánc, csoportos produkciók, vagy éppen valamilyen hangszeres előadás. Május 20-án több mint 20 produkciót láthatott a közönség. A magam nevében szeretném megköszönni a szülői munkaközösség és különös kép Demeter Ferencné SZM-elnök koordináló munkáját.
Izsófalva, 2011. május 20.

Zeleni József DÖK-vezető


TANULMÁNYI VERSENY, BUDAPEST
2011. június 21.

Tanulmányi verseny, Budapest
Április 19.és 21.
Az Apáczai Tankönyvkiadó országos komplex tanulmányi versenyének döntőjébe jutott iskolánk 3. és 4. osztályos csapata.
Csapattagok
3. osztály: Pató Eszter, Balla Renáta, Bulyáki Dániel
4. osztály: Molnár Levente, Iglai Tamás, Lénárt Beatrix
Tanulóink a versenyen sikeresen szerepeltek, szép eredményt értek el. Lehetőségük nyílt Budapest nevezetességeinek megtekintésére is: Parlament, Néprajzi Múzeum, séta a Duna-parton.
Köszönjük a fenntartónak, hogy gyermekeink utaztatását a falubusszal lehetővé tette.

Varga Mária, Szuhay Zoltánné


BUDAI ISTVÁN EMLÉKTORNA 2011
2011. június 21.

Iskolánk válogatott labdarúgó csapata május végén Mucsonyban néhai Budai István emlékére rendezett tornán vett részt műfüves pályán, melyen az előkelő 2. helyet érte el nagy küzdelemben.
A Játékosok utaztatásáért utólagosan is köszönetet mondunk Pál Istvánnak.

A 2. helyezett csapat tagjai: Kálló Attila, Kálló Ádám, Barati Dávid, Ster Márk, Ster Gergő, Ruszó Krisztofer Kevin, Kálló Alex, Szendrei Róbert, Lakaros Krisztofer, Erdélyi Milán Péter, Kálló Gábor

Molnár Attila


ISKOLANYITOGATÓ
2011. június 21.

Intézményünkben 2011. 04.04. rendeztük meg a hagyományossá vált Iskolanyitogatót. Ezen a napon a szülők és óvodás gyermekeik betekinthetnek az iskolában folyó munkába.
A leendő iskolások megnézhettél, hogyan tanulnak az elsős tanulók. Milyen módszerrel tanító nénik. Egy érdekes magyar órát láthattak, amit Varga Mária tanítónő tartott. Ezután egy izgalmas matematika órában volt részük, amit Drótos Jánosné tanítónő vezetett.
Pihenésként az 1. – 2. osztályos tanulók dalos – táncos formában mutatták be a tudásukat. Az órát Svirján Renáta tanárnő tartotta.
A szülők a látottaktól megnyugodva, elégedetten indultak haza.

Drótos Jánosné


MAGYAR NYELV HETE
2011.június 21.

A tavaszi szünet előtti utolsó héten, április 18-án iskolánkban a magyar nyelvről szólt a délelőtt. A napot rendhagyó nyelvtanórával kezdtük, melynek során a gyermekek érdekes és hasznos tudnivalókkal gyarapodtak. A nap további része szavalóversennyel és anyanyelvi vetélkedővel folytatódott, így sokszínűen vettünk részt a Magyar Nyelv Hete elnevezésű programsorozatban.
Másnap, április 19-én tanulóinkkal közösen kirándultunk Szinpetribe, ahol megnéztük a világ legnagyobb könyvét, mely az Aggtelki Nemzeti Park nevezetességeit tartalmazza és meseszép környezetben található.
Szintén az anyanyelvi oktatásunkhoz kapcsolódik, hogy május 31-én Sátoraljaújhelyre kirándult az iskola, és meglátogattuk a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot valamit a Magyar Nyelv Múzeumát, amely Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjében, Széphalmon található.
Az anyanyelvi vetélkedő helyezettjei:
1. NyelvÉSZek, 5. osztály - Alföldi Erik, Erdélyi Milán, Bolló Martin, Tiliczki Balázs, Szarka József
2. Sakálnyulak, 5. osztály - Boros Bettina, Bartók Bianka, Simon Ágnes, Balogh Bettina, Rézműves Renátó, Valkai Krisztián
3. King maffia, 7. osztály - Kecskeméti Gergely, Lévavári Márk, Kálló Ádám, Horváth Sándor.

Schvirján Renáta tanárnõ


ASZTALITENISZ
2011. április 20..

Izsó Miklós Asztalitenisz Verseny február közepén a mucsonyi Kalász lászló általános Iskola 8, és az izsófalvai Izsó Miklós Általános Iskola 8 legjobb asztaliteniszezője egy verseny keretében mutathatták meg, mérhették össze tudásukat iskolánk tornatermében.Két korcsoportban zajlott a verseny, melynek végeredménye a következő lett: III. korcsoport (5-6. osztály) I. hely: Ruszó Krisztofer Kevin (Izsó Miklós Általános Iskola) II. hely: Balogh Máté (Izsó Miklós Általános Iskola) II. hely: Kovács Dániel (Kalász László Általános Iskola) IV. korcsoport (7-8. osztály) I. hely: Kálló Ádám (Izsó Miklós Általános Iskola) II. hely: Gáspár Krisztián (Kalász László Általános Iskola) II. hely: Szendrei Lajos Erik (Izsó Miklós Általános Iskola) Köszönetet kell mondanunk iskolánknak, aki 2 új asztalitenisz asztal beszerzésével és a hely biztosításával támogatta a rendezvényt.Összességében elmondható, hogy iskolánk tanulói tapasztalatokkal gazdagodva remek eredményt értek el.
Résztvevők:Izsófalva: (felkészítő: Molnár Attila)5-6. osztály: Lakatos Krisztofer, Kálló István, Ruszó Krisztofer Kevin, Balogh Máté7-8. osztály: Kálló Ádám, Kálló Attila Izidór, Szendrei Lajos Erik, Horváth Dávid István Múcsony: (kisérő: Lipcsei Imre)5-6. osztály: Vadas Dominik, Dányi Rajmund, Kovács Dániel 7-8. osztály: Kiss Sándor, Lévay Kornél, Gáspár Krisztián, Koós Tamás, Bényei Bálint


VÍZ VILÁGNAPJA
2011. április 20.

A Víz Világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, melyről az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött.
A rendezvényünk célja az volt, hogy felhívják a gyerekek figyelmét: bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. Tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére is. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében sokszor nem úgy viszonyulunk lételemünkhöz, mint ahogy azt megérdemelné. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson. Jelenünk és az eljövendõ generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.
A 7. osztályos tanulók a reggeli sorakozónál felolvasták gondolataikat a jeles napról, majd játékos formában, tanítási órák keretén belül mérték össze tudásukat a vízről.
Délután barkácsolásra hívtuk a tanulókat, akik nagyon ötletes vízi járműveket, és eszközöket készítettek. A megérdemelt jutalom sem maradt el, melyről a képek beszélnek.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella


MÁRCIUS 15.
2011. április 20..

Nem jó az embernek egyedül. Közösségben, barátok közt, emberek közt szeretünk élni, dolgozni és ünnepelni mindenképpen. Az ünnephez szorosan hozzátartozik a társaság: a család, a barátok és nagy nemzeti ünnepeinken a tágabb közösség.
Láthatjuk mi mindenre képes a közösség. Nem kell ehhez rendkívüli képességűnek lenni, nem kell kivételes egyéniség sem, de érzékenynek kell lenni a többiek sokszor meg sem fogalmazott vágyaira, elképzeléseire. Tekintettel kell lennünk egymásra. Kincsnek kell tartanunk a közösséget, hogy megadatott nekünk az együttlét öröme. Így születnek aztán a világmegrendítő történések. Figyelnünk kell egymásra, meg kell éreznünk, ha ugyanazt akarjuk, mernünk kell nagynak lenni! Ez a magyar történelem titka. Mert mindig voltak néhányan, akik lendítettek azon a bizonyos keréken – és ezzel hazánkon, nemzetünkön, az itt élõkön.
Március 15-én, a magyar nemzeti közösség ünnepnapján legyünk egyek nemzetünk valamennyi tagjával, a világban szerte ünnepséget tartó magyarokkal. Érezzük meg, ha kicsik vagyunk is, megtart az a nagy és erős közösség, amelyhez tartozunk.

"Itt vagy a Körös partján,
Vagy a Tátra tövén,
Csöndes őrhegyen,
Vagy Amerikában,
Szétszórva százfelé, a végtelen világba,
Mi együtt vagyunk, s egymás felé fut szíveinknek álma."
Reményik Sándor

Zeleniné Kajdi Orsolya


KALÁSZ KUPA
2011. február 17.

Február 17-én a múcsonyi Kalász László Általános Iskolában a Kalász László napok keretében játékos sport- és ügyességi vetélkedőre került sor, melyen iskolánk minden osztályából 8 tanuló vett részt.Négy korcsoportosban iskolánk 64 tanulója képviselte intézményünket. A játékos ügyességi vetélkedőn karikán átbújás, rézsútos padon futás, szlalom labdavezetés, talicskázás, „krumpli ültetés” , guruló átfordulás és floorball labdaterelgetési feladatokban – kisebb-nagyobb szerencsével – versenyeztek tanulóink a testvériskolában.
Végeredmény:
I. korcsoportban (1-2. osztály) iskolánk 2. osztályos tanulói kategória győzelmet arattak (5 csapatból az 1. helyen végeztek) és így 1 évig birtokolhatják a Kalász Kupa I. korosztályos serlegét. A másik 3 korosztályos kategóriában is tisztességesen helytálltak a versenyre benevezett tanulóink.
A versenyen részt vett 2. osztályos tanulók:
Lakatos Kevin, Kőszeghy Imre, Cziczlavicz Ákos, Bolló Domicián, Kanyuk Janka, Bartók Barbara, Boros Csilla, Pamlényi Laura
Gratulálunk győzelmükhöz a győztes csapatnak!


Molnár Attila


FARSANG
2011. február 22.

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang alapvetően gazdag néphagyományokra épül, csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén "a farsang farka".
Az elmúlt évek hagyományaihoz méltóan, ebben az esztendőben is színes jelmezekbe bújtak tanulóink, hogy elbúcsúztassák a hosszúra nyúlt telet, s hívogassák a várva várt tavaszt. A kedves, vidám műsorok és a kreatív jelmezek igazán vidámmá varázsolták a nagy számban összegyűlt szórakozni vágyók délutánját, így a zsűri nagy örömmel jutalmazta meg a legjobbakat.
A felvonulás után tombolahúzással és zenés mulatsággal folytatódott az est, melynek végén tánctól fáradtan és élményekkel telve indultunk haza.
Az est bevétele a Szülői Munkaközösség és a Diákönkormányzat munkájához nyújt segítséget, így támogatóinknak ezúton is köszönjük felajánlásaikat!
A farsangi bál során befolyt összegből az iskola vezetése két ping-pong asztalt vásárolt a 2011. február 15-én megrendezett asztalitenisz verseny sikeres lebonyolításához. A verseny eredményeiről Molnár Attila tanár úr a későbbiekben tájékoztatja kedves olvasóinkat.

Schvirján Renáta


Alsó tagozatos szépkiejtési verseny
2011. február 22.

Hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a Magyar Kultúra Napját megelőzi az alsó tagozatos szépkiejtési verseny. Így történt ez most is. Tanulóink nagy izgalommal készültek az egyéniségükhöz kiválasztott versekkel. A verseny párhuzamosan folyt 1-2. osztályos illetve 3-4. osztályos kategóriában. Nagyon színvonalasra sikerült, hiszen a zsőri tagjai nagyon nehezen tudtak döntést hozni.
Végül a következő eredmény született:
1-2. osztály
I. Simon Dorina 1. osztály és Boros Csilla 2. osztály
II. Viczek Viktória 2. osztály és Lakatos Kevin 2. osztály
III. Pamlényi Laura 2. osztály

3-4. osztály
I. Pató Eszter 3. osztály és Bulyáki Dániel 3. osztály
II. Balla Renáta 3. osztály
III. Demeter Ákos 4. osztály

Megköszönjük a zsőri munkáját, gratulálunk a tanulóinknak és az őket felkészítõ pedagógusoknak.

Gál Béláné
alsós munkaközösség vezető


A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
2011. február 22.
"keresi a lélek a másik lelket,
én megtaláltam, én rátaláltam,
diadal szól a harangszóban"

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Mivel január 22-e ebben az évben szombatra esett, így iskolánkban, az Izsó Miklós Általános Iskolában január 20-án emlékeztünk a magyar kultúrára.
Iskolánk tanulói gazdag mûsorral tettek tanúbizonyságot arról, hogy milyen sokféle rétegből áll a magyar kultúra.
Így hallhattuk a magyar kultúra tiszteletére megrendezett szavalóverseny díjazottjainak előadását, valamint magyar népdalokat, iskolánk tanulóinak furulya-, illetve zongorajátékát, és fellépett iskolánk néptánccsoportja is a jelenlévők nem kis örömére.

"Szellőzúgásnak fárad a hangja,
Kis falucskának szól a harangja,
Hallga hallga szól a harang, bim-bam, bim-bam,
Lelkünk mélyén kél rá visszhang bim-bam, bim-bam."
- szólt a Közös Út Női egyesület Bel Canto kórusának ajándékba hozott dala.
Átadásra került az Izsó Miklós emlékdíj is, melyet a Tantestületünk Müller Márta művésztanárnak ítélt oda áldozatos munkája elismeréseképpen.

Schvirján Renáta


KARÁCSONYI KÖSZÖNTŐ
2010. december 17.

A 2010-es esztendő iskolai nagykarácsonyi ünnepség képeivel szeretnénk megköszönni a felénk irányuló érdeklődést a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskola intézményvezetése, munkatársi közössége és diákjai nevében küldjük üdvözletünket.

Lukács-Pete Mária
intézményegység-vezető

" Száll a dal, cseng a csengő,
Rendül az ág
Angyal száll az égben.
Figyel Ránk,
rzi a békét és nyugalmat nekünk,
Mert az kívánja, hogy mi mindig
Nagyon boldogok legyünk."

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket
és sikerekben gazdag
Boldog ÚJ Évet
Kíván

A Kalász László ÁMK
Izsó Miklós Általános Iskola
munkatársi közössége

Lukács-Pete Mária intézményegység-vezető

ISKOLAI FOGÁSZAT
2010.december 17..Településünkön működõ fogorvosi szolgálat heti 30 óra rendelési idejéből heti 6 órában iskolafogászati szűrést végez a pénteki napokon. Az osztályközösségek tanári kísérettel vesznek részt a szűrésen s a vizsgálat után a további kezelést igénylő tanulókat visszahívjuk fogászati kezelésre.

Dr. Tátrai Gyula fogorvos

ISKOLAI LOGOPÉDUS
2010. december 17..

A kazincbarcikai Egységes Kistérségi Szakszolgáltató Központ rendszeres logopédiai szolgáltatást nyújt az Izsó Miklós Általános iskola tanulóinak. A 2010/2011-es tanévben 9 iskolás korú gyermek részesül hanghiba javításban, beszédfejlesztésben. Az iskola biztosítja rendszeres részvételüket a foglalkozásokon. A gyerekek szépen haladnak, fejlődésük megfelelő üteűû. Ez annak is köszöntő, hogy szívesen vesznek részt a terápiákon. Az iskola és az EKPSZK közötti jó együttműködésnek köszönhetően a segítségre szoruló gyerekek logopédiai ellátása biztosított.
Békés, kellemes karácsonyi ünnepeket és sikeres boldog új évet kívánok!

Kelényi Ferencné gyógypedagógus-logopédus

CIRKUSZ LÁTOGATÁS
2010. december 15...

A 2010 november 6-án megrendezett iskolabálunk bevétele hozzájárult ahhoz, hogy tanulóinkat az elmúlt évhez hasonlóan vendégül láthassuk a Fővárosi Nagycirkusz előadásán. Ezúton is köszönjük azon szülők és támogatók szervező munkáját, anyagi hozzájárulását, akik bálunk sikerességét elősegítették.

Lukács-Pete Mária intézményegység-vezető

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI VETÉLKEDŐ
2010. december 15..

A BÓDVA TV és az ÉHG ZRT. szervezésében meghirdetett hulladékgazdálkodásról szóló vetélkedőre iskolánk, egy ötfős csapattal nevezett be.
Elõzetes feladatunk volt hulladékból egy ötletes használati tárgyat készíteni. Mi egy irodaszertartót készítettünk különböző méretű papírhengerekből. Aktuális karácsonyi ajándék lehet, ha beborítjuk olyan csomagolópapírral, amit máskor a kukába dobnánk.
Felkészültünk a szelektív hulladékgyűjtés témakörében is, ahol villámkérdések formájában adtunk számot tudásunkról. Buzdító levelet írtunk a felnőtteknek, amelyet úgy kellet megfogalmazni, mintha Kossuth Lajos mondaná. Témája ennek is a szelektív hulladékgyűjtés volt.
Egy feladat kapcsán mutattuk be településünk hulladékgazdálkodását.
Csapatunk, nagyon szoros küzdelemben, a II. helyedzést érte el.
Versenyző tanulóink:
Gregovszki Zsófia 8. osztály
Izsó Blanka Judit 8. osztály
Nyitrai Dorina 7. osztály
Bartók Bianka 5. osztály
Boros Bettina 5. osztály
Értékes ajándékokkal és sikerélménnyel tértünk haza a rendezvényről.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella felkészítő tanár

A FÕVÁROSI NAGYCIRKUSZBAN
2010. december 14..

2010. december 14-én felejthetetlen élményben volt része mindazoknak, akik már kora reggel a hideg csúszós idő és a távolság ellenére az Izsó Miklós Általános Iskola aulájában összegyűltek.
Négy busszal indultak el a kísérőtanárok, hozzátartozók, gyerekek, akik most kapták meg nagyszerő karácsonyi ajándékot, hogy Budapesten megnézhették a Fővárosi Nagycirkusz elõadását. Telve izgalommal, csillogó szemekkel néztük végig a produkciót, tapssal jutalmazva a nagyszerű műsorszámokat. Örültünk, hogy iskolánkból több gyermek is nyert a tombolahúzáson. Ezúton szeretnénk megköszönni Iskolánk vezetőségének a szervezés, munkájukat, mellyel lehetővé tették, hogy mi, mi felnőttek is újra gyermekek lehetünk három órán keresztül. S itt szeretnénk megköszönni a buszok vezetőinek az odafigyelést, a biztonságos vezetést.
Kívánunk mindenkinek Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!. Őszinte szeretettel és tisztelettel:

Kéningerné Izsó Judit szülő

"MIKULÁS KUPA"-Mini teremlabdarúgó torna
2010. december 10..
A 2010/2011-es tanévben először rendeztük teremlabdarúgó tornát iskolásainknak. Az intézmény tornatermében négy iskolás, és egy, az iskola dolgozóiból összeállt "OLD BOYS" nevű csapat szerepelt. Az utóbbi, természetesen csak a sport, a játék szeretette miatt játszott, nem szólva bele a gyermekcsapatok versenyébe.
Helyezések
1. Barcelona: Csapattagok: Szendrei Róbert, Lakatos Krisztofer, Lakatos Erik Róbert, Szarka József
2. Scorpiók: Csapattagok: Kálló Ádám, Kálló Attila, Erdélyi Márton, Erdélyi Milán Péter
3. Sakál: Csapattagok: Kálló Gábor, Horváth István Dániel, Horváth Norbert)
4. Portugál: Csapattagok: Balla József, Ruszó Krisztofer Kevin, Budai Tibor, Ruszó Márk
A torna legsportszerűbb csapata a Sakál csapat lett!
Molnár Attila pedagógus

MOZILÁTOGATÁS A MISKOLC PLÁZÁBAN
2010. december 8.

Iskolánk felső tagozatos tanulói a mikulás ajándékát mozijegy formájában kapták meg szüleiktől. Harry Potter és a halál legendája című filmet választották, s nagy várakozással indultunk különjáratos buszunkkal Miskolcra.A már karácsonyi hangulatú, fényárban úszó bevásárlóközpont kirakatai ámulatba ejtették a gyerekeket, s a MC Donald’s-nál elfogyasztott hamburger sem maradt ki az élmények sorából. A közös utazás a séta, beszélgetés remek hangulata kárpótolta a film nyújtotta negatív élményeket.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella általános munkaközösség-vezeőõ

MIKULÁS NAPI ASZTALITENISZ BAJNOKSÁG
2010. december 7..
A tanévben először került sor asztalitenisz bajnokságra iskolánkban. Mikulás nap után, közvetlenül egy nappal, az iskola tornatermében 8 fő nevezett a versenyre. Egy véletlenszerű sorsolás után a nevezők 2 csoportba lettek osztva. Körmérkőzésben játszottak tanítványaim, melynek első két helyezettje jutott az elődöntőbe, ahol a csoportelsők, a másik csoport, második helyezést elért játékosaival mérkõztek meg a döntőbe jutásért.
Helyezések:
1. Ruszó Krisztofer Kevin 6. osztályos tanuló
2. Balla József 6. osztályos tanuló
3. Kálló Attila 7. osztályos tanuló, Lakatos Krisztofer 5. osztályos tanuló
4. Horváth Dávid István 8. osztályos tanuló
5. Kálló Ádám 7. osztályos tanuló
6. Kálló István 5. osztályos tanuló
7. Horváth Norbert 4. osztályos tanuló

Molnár Attila pedagógus

MIKULÁS NAP A 4. OSZTÁLYBAN KAZINCBARCIKÁN
2010. december 5.

Változatos Mikulás napi rendezvényen vettünk részt Kazincbarcikán. A sokszínű program között szerepelt arcfestés, amelyre sok osztályomba járó kisdiák jelentkezett. A Mikulás-váró játszóházban csoportonként készítettünk télapós könyvjelzőt, karácsonyi kiskönyvet és kerámia-mikulást. Várva-vártuk a mozifilmet is, ami nagyon tetszett mindenkinek.
Ezt követte a POM-POM Família karácsonyi koncertje.
A jó hangulatú, osztályommal töltött napomat, a Mikulás kisvonattal való városnézõ utazás zárta.

Bombicz Ágnes pedagógus

INFOMECCS
2010.december 4..

2010. december 4-én 4. alkalommal rendezte meg az Edelényi Izsó Miklós Gimnázium az INFOMECCS elnevezésű informatikai versenyt. Ezen a napon 3 fős 7. osztályos és 8 osztályos csapatok mérték össze tudásukat. Első alkalommal vettünk részt két csapattal, a 7. osztályból Lévavári Márk, Kecskeméti Gergely és Erdélyi Márton alkotta a "7UP!" Elnevezésű csapatot. A 8. osztályos "Special Force Team" csapatot pedig Glonczi Jenő, Várnai Tamás és Hronyecz Dénes alkotta. A 6 órás versenyben a gyerekek számot adtak elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt, sőt utolsó feladatként a csapatok egymással versenyeztek egy számítógépes akciójáték keretén belül. Eredményhirdetésnél nem kis örömünkre mindkét csapat értékes ajándékcsomagokban részesült a 7. osztályos tanulóink a hét csapatból a 4. helyezést érték el, a 8. osztályosok pedig a 11 csapatból a 7. helyezést hozták el.
Azt gondolom, hogy az első megmérettetésünk ezen a versenyen sikeresnek mondható! Szép volt Fiúk!

Zeleni József felkészítő pedagógus

KÖSZÖNET A MIKULÁS AJÁNDÉKÁÉRT
2010. december 3..

Körülnézek a világban, s elgondolkodom. Mennyi mindent adunk és kapunk! Környezetemben is sokat adnak az emberek. Akár nekünk, akár másnak. A szülők rengeteg szeretetet, odafigyelést és megértést adnak. Tanáraink a tudást csempészik fejeinkbe. Mi magunk is adunk, testvéreinknek, barátainknak, szüleinknek ki-ki tehetsége, tudása érzései szerint. Minden év december 6-án csizmánkba teszi ajándékát a Mikulás.Története generációk óta öröklődik. A nemes feladat teljesítésében "segítenek" a szülők, nagyszülők is, hiszen nagyon nehéz egyetlen éjszaka alatt az egész világ összes ablakába lévő kis csizmácskát megtölteni. S még is, minden évben vállalkozik erre a nagy feladatra, csakis azért, hogy a gyerekek örömét viszontlássa a csillogó szemekben.Biztosan sokszor hallottátok már: adni jobb, mint kapni. S mennyire igaz! Látni szeretteink arcán a boldogságot, amikor meglepjük őket. De nemcsak tárgyi ajándékkal tudunk örömet okozni! Elég egy szívből jövő szó vagy ölelés. Az iskolától Mikulás-diszkót kaptuk ajándékba, amelyre a belépés ingyenes volt. Együtt táncolt tanár, szülő és diák. Jól éreztük magunkat egymás társaságában.
Köszönetemet ezúton küldöm tanáraimnak, a kedves Szülői Munkaközösségnek!
Valamennyi diáktársam nevében:

Izsó Blanka Judit 8. osztályos tanuló

ADVENTI JÁTSZÓHÁZ
2010. november 26..

A közös várakozás jegyében, adventi játszóházat hirdettünk gyermekeknek és a kedves szülőknek. A foglalkozások megtartására osztályonként került sor. Minden évfolyam közösen készítette el adventi koszorúját, amely mára az osztálytermet díszíti. Gyermekek, szülők, pedagógusok lelkesen tevékenykedtek együtt, majd feldíszítettük az intézményi fenyőfát. Az iskolarádió kellemes karácsonyi dalokat sugárzott, ráhangolva a közeledő karácsonyra.. Színvonalas, kedves alkotások születtek.

Németh Erika pedagógus

CSODAVILÁG A FÖLD FELETT ÉS FÖLD ALATT
2010. november 5..

25 éves az ANP. Ebből az alkalomból "CSODAVILÁG A FÖLD FELETT ÉS FÖLD ALATT" című rajzpályázatot hirdetett a Nemzeti Park Igazgatósága.
November 25-én, Szögligeten a Szalamandra Hátban került sor a rajzokból készült kiállítás megnyitására és az ünnepélyes eredményhirdetésre. Iskolánk tanulói közül az alábbi diákok részesültek díjazásban:

 • Szarka Péter 1. osztályos tanuló
 • Felkészítője: Drótos Jánosné
 • Köszeghy Imre 2. osztályos tanuló
 • Felkészítője: Zeleniné Kajdi Orsolya
 • Pató Eszter 3. osztályos tanuló
 • Kéninger László 3. osztályos tanuló
 • Felkészítője: Szuhay Zoltánné
Szuhay Zoltán pedagógus

KÖRZETI NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY
2010. november 24.

2010.november 24-én került sor a Körzeti Népdaléneklési Verseny megrendezésére Kazincbarcikán. Az Izsó Miklós Általános Iskola ötödikes és hatodikos tanulói, csoportos kategóriában indultak, ahol harmadik helyezést érték el, más ének-zene tagozatos iskolág versenyében. Műsorunkban bodrogközi népdalok szerepeltek.
Elfáradva ugyan, de nagy szívvel folytatták aznapi munkájukat. Izsófalvára visszaérkezve, 17 órakor került sor az Idősek Napja megrendezésére, ahol- emelve az est színvonalát- szintén szépen szerepeltek.
Nekik és felkészítő tanáruknak gratulálunk!
Szereplők:
5.osztály: Alföldi Erik, Bartók Bianka, Szendrei Róbert
6. osztály: Ruszó Krisztofer Kevin, Ruszó Márk
Felkészítő tanár: Müller Márta

Lukács-Pete Mária Intézményegység-vezető

SOKSZÍNŰ SZIVÁRVÁNY
2010. november 23.

Az Izsó Miklós Általános Iskola alsó tagozatos tanulói közül 28 kisdiák rendelte meg az Apáczai Kiadó Szivárvány Heted 7 Határon című gyermekújságját.
Az ifjúsági folyóiratban mindenféle érdeklődésű és korú gyermek megtalálja a maga számára legérdekesebb olvasnivalót. A sok érdekes információ mellet, sokfajta versenyt és pályázatot kínál a tanulóknak.
Az újság szerzői úgy állítottak össze a feladatokat, hogy a versenybe benevező kis diákok sikerélményhez juthassanak és szórakozás közben okosodhassanak.
A színvonalas feladatok a gyermekek tudására és képességeire épültek az adott tantárgy területén, szem előtt tartva a versenyzõk életkori sajátosságai, a fokozatosság elvét, az adott évfolyamnak megfelelő tantervi követelményrendszert. A havonkénti feladatok a gyermekek kreativitására, készség – és képességfejlesztésére épülnek. Az egész éves versenyt áthatja a játékosság, s a közös játékban a szülők is szívesen bekapcsolódnak.

Varga Mária pedagógus

GYÓGYÚSZÁS
2010. november

Az Izsó Miklós Általános Iskola tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy gyógyúszáson vehessenek részt a kazincbarcikai városi uszodában. Az első félévben tizennégy alsós tanuló vette igénybe ezt a szolgáltatást. Heti egy alkalommal, péntek délutánonként vannak a foglalkozások, mely keretén belül játékos formában megtanulják az úszás alapjait. Elmondható, hogy a gyerekek nagyon szeretnek a foglalkozásokra járni, nagyon várják a péntek délutánt.

Pató István pedagógus

TAKARÉKSZÖVETKEZETI RAJZPÁLYÁZAT
2010. november 18.

A Takarékossági Világnap alkalmából a Magyar Takarékszövetkezet Országos rajzpályázatot hirdetett meg általános iskolás diákoknak. A mi iskolánk közel 50 gyönyörű, ötletes alkotással pályázott. Örömmel értesültünk, hogy két tanítványunk, Boros Bettina 5. osztályos, Nyitrai Dorina 7. osztályos diákunk kimagasló eredményt ért el.
Az ügyes kezű gyerekeket a helyi takarékszövetkezet vezetője, Oravecz Józsefné értékes ajándékcsomaggal jutalmazta.
Köszönjük a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezet támogatását!

Mocsár Renáta pedagógus

FOGÁSZATI HÉT
2010. november 11-19.

Az intézményünk pedagógiai programjában az egészségnevelés területén belül kiemelt fontosságúnak ítéljük meg a fog és a szájápolás fontosságát. A téma jegyében projekt hetet szerveztünk. Egy héten keresztül napi feladatok és események hívták fel a tanulók figyelmét a helyes táplálkozásra, fogápolásra. A gyerekek osztályközösségi szinten rajzot készítettek a mindennapi fogápolásról, melyeket az iskola zsibongójában helyeztünk el. A színes, figyelemfelkeltő tartalmas plakátok a fogászati vetélkedő hátteréül is szolgáltak, melyet a projekt hét zárásaként rendeztünk meg. A zsűri tagjai sorába felkértük Dr. Tátrai Gyulát településünk fogszakorvosát, a Közös Út civil szervezet tagjait Andó Pálnét és Szurmin Rudolfnét, Oravecz Józsefnét, a helyi Takarékszövetkezet vezetőjét és Lukács-Pete Máriát intézményegység-vezetőnket. A mozgalmas, játékos vetélkedőről a készített fotók magukért beszélnek.

Dr Tátrainé Gulyás Gabriella Általános munkaközösség-vezető

CSODAMALOM BÁBSZÍNHÁZ
2010. november 16.

A "Történetek a Broca utcából" c. előadást néztük meg a Csodamalom Bábszínházban. A résztvevő 60 tanulóból 14 tanuló a néptánc csoport tagja, akik jutalmul kapták az előadást az iskolától és a szűlői munkaközösségtől az iskolabálon való szereplésükért. Nagy élményt jelentett a varázslatos környezet és a színvonalas előadás.

Szuhay Zoltánné pedagógus

ZENÉS TÖRTÉNELEM ÓRA
2010. október 26.

Iskolánk minden hónapban jutalmazza a kiemelkedő közösségi és tanulmányi munkát végző tanulókat. Októberben a sikeres papírgyűjtésre, a műsorokon való aktív részvételre való tekintettel az iskolavezetés úgy döntött, hogy 4. osztálytól minden tanuló részt vehet -teljesen ingyen- egy rendhagyó történelem, irodalom, ének-zene órán. A felmerülő költségeket az iskola fizette. A "Hej Rákóczi, Bercsényi..." című zenés elõadáson - melyet két Sárospatakról érkezett művész tartott - tanulóink megismerkedhettek a kuruc kor történetével, zenéjével, irodalmi, képzőművészeti alkotásaival. A gyerekek érdeklődve hallgatták a tárogatón és a korabeli hangszereken megszólaló dallamokat és maguk is aktívan részt vettek az új ismeretek elsajátításában.

Zeleniné Kajdi Orsolya pedagógus

DARULES
2010. október 26.

A tapasztalatszerzés, a természetes környezetben végzett ismeretszerzés a tanulási folyamat szerves része. Ezen a napon az érdeklődő tanulókkal tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Úticélunk a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Cserepes pusztán felállított madármegfigyelő-hely volt, ahol naplemente után a kukoricásból a halastavak felé tartó darvak vonulását figyeltük meg. A kirándulás során megálltunk az ónodi várnál, a muhi csata emlékét őrző parknál, és sétáltunk Tiszaújváros főterén. Élményeinket a mellékelt fotók illusztrálják.

Dr Tátrainé Gulyás Gabriella általános munkaközösség-vezető

OKTÓBER 23-I MEGEMLÉKEZÉS
2010. október 22.

Október 22-én nagyközségi ünnepély keretén belül megemlékezést tartottunk. Az általános iskola színvonalas műsorral készült ere az eseményre Lukács-Pete Mária és Mocsár Renáta vezetésével. A műsorban az általános iskola pedagógusai is részt vettek, akik 1956-os dalokat énekeltek Müller Márta művész-tanár vezényletével. A rendezvényen beszédet mondott Hadobás Sándor az Izsó Miklós Művelődési Ház igazgatója.

Mocsár Renáta pedagógus

PAPÍRGYŰJTÉS
2010. október 13-14 .

2010. október 13-án és 14-én papírgyűjtésre került sor az iskolánkban. Minden ősszel gyerekek egyénileg és osztály közösségek versenyeznek, hogy ki tud több papírt és üres műanyag palackot összegyűjteni. Idén összesen 2997kg papírt és 3059 db műanyag palackot gyűjtöttek össze a gyerekek.
A legtöbb papírt gyűjtõ:

 • alsó tagozatos osztály a 3. osztály volt 515 kg-mal
 • felsõ tagozatos osztály a 8. osztály lett 562 kg-mal

Egyéni versenyben:

 • alsós tagozat első helyezettje: Pató Eszter 3. osztályos tanuló, 226kg-mal.
 • felsős tagozat első helyezettje: Alföldi Erik 5. osztályos tanuló, 264kg-mal.

A legtöbb műanyag palackot gyűjtő diák Kőszegi Imre 2. osztályos tanuló volt, aki családjával 1011 db palackot gyűjtött.
A Diákönkormányzat ezúton is köszöni a diákoknak és a szülőknek az aktív hozzáállást. A papírgyűjtésből befolyt pénzt a tanulók jutalmazására fordítjuk.

Zeleni József Diákönkormányzat-vezető

Izsó Miklós síremlékének megkoszorúzása a Kerepesi temetőben
2010. szeptember 10.

2010. szeptember 10-én egy 9 tagú küldöttség indult Budapestre a Kerepesi temetőbe megkoszorúzni nagy szobrászunk síremlékét. A küldöttség tagjai az önkormányzatot, egy civilszervezetet és az általános iskolát képviselték. Az emlékhelynél Hadobás Sándor az Izsó Miklós Művelődési Ház igazgatója méltatta a nagy szobrászunk munkásságát. Ezután Gallyas András önkormányzati képviselő és Cziczlavicz Ákos, az Izsó Miklós Általános Iskola tanulója helyezték el a megemlékezés koszorúját a síremléknél.

Gál Béláné alsós munkaközösség-vezető

"FUT A FALU"
2010. október 11.

Idén is nagy várakozás közepette megrendeztük a "Fut a falu" rendezvényünket, melynek célja a lakosság mozgásigényének kielégítése, sporthoz , mozgáshoz való hozzáállás javítása. A rendezvényt megelőző héten az iskola tanulóival közösen jártuk a települést, felhívva a lakosság figyelmét a programra mikrofonos hangosítás segítségével. Az éven szintén az óvodától az általános iskoláig volt a táv, melyet le kellett futni a résztvevőknek. 6 kategóriában értékes díjakat osztottunk.
A kategóriák helyezettjei:
Az abszolút győztes (az elsõ befutó): Kálló Attila 7. osztályos tanuló
Alsós lány: Lénárt Beatrix Gréta 4.osztályos tanuló
Alsós fiú: Horváth Norbert 4.osztályos tanuló
Felsős lány: Nagy Gabriella Ramóna 7.osztályos tanuló
Felsős fiú: Rimavölgyi Márk 8.osztályos tanuló
Felnőtt: Molnárné Gregovszki Anett szülő
A rossz időjárási viszonyok miatt a labdarúgó körmérkőzéseket egy későbbi időpontra (tavaszra) tette át az iskolavezetés.

Molnár Attila pedagógus

1849. OKTÓBER 6-I MEGEMLÉKEZÉS
2010. október 6.

A 13 honvédtiszt kivégzésének 61. évfordulóján iskolánk felsős tagozatos tanulói emlékműsorral készültek. A díszlet, a fényképes tablók, a mécsesek hangsúlyozták a hősként halálba induló férfiak áldozatvállalását, emberi nagyságukat, mely ma is példaként szolgál az utódoknak. Az elszavalt versek, a elhangzott zenék felhívták a figyelmünket arra, hogy a szabadságot egy nép, ha kell, súlyos áldozatok árán is, de kivívhatja. Megemlékezésünkről videofelvétel is készült, melyet a Bódva Televízió műsorán keresztül lehetett megtekinteni.

Zeleniné Kajdi Orsolya pedagógus

ÁLLATOK VILÁGNAPJA
2010. október 4.

Környezetvédelmi jeles napok egyikét hagyományainknak megfelelően a harmadik osztályosok verses, zenés műsorral tették emlékezetessé. Az iskola tanulóközössége elõtt elszavalt versek, mozgásos, zenés jelenetek összeállítója Szuhay Zoltánné tanítónő volt . Felhívta a figyelmet arra, hogy az ember környezetében élőállatok mennyire kiszolgáltatottak lehetnek, veszélyeztetetté válhatnak, ha nem figyelünk oda rájuk, s nem védjük őket.

Dr. Tátrainé Gulyás Gabriella általános munkaközösség-vezeztő

A ZENE VILÁGNAPJA
2010. október 1.

Az intézményben ezen a napon megemlékeztünk a Zene Világnapjáról. A tanulók rövid ismertetést kaptak arról, hogy mióta ünnepeljük és kinek a nevéhez fűződik ez az esemény. A szünetekben válogatást hallgattak a klasszikus zeneirodalom nagyjaitól.
A gyerekek kívánságára a könnyűzenei műfajokból is szemezgettünk. Rendezvényünk nagy sikert aratott, szeretnénk, ha hagyománnyá válna.

Müller Márta pedagógus

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FESZTIVÁL
2010. szeptember 29.

Zöldség- gyümölcs fesztivált rendeztünk.
A tanulóink a hozott zöldségekből és gyümölcsökből ötletes, különleges alkotásokat készítettek.
A szülők is örömmel vettek részt a munkában.
A szülőkből, pedagógusokból, diákokból álló zsűri, minden osztályból díjazta a legötletesebb alkotásokat.

Szuhay Zoltánné pedagógus

ISKOLAI DISCO
2010. szeptember 15.

Az alsós-felsős zenés mulatságon nagyon sok diákunk vett részt, illetve volt tanítványaink és szép számmal megjelentek az SZM által szervezet rendezvényen.
A megjelent gyerekek jól érezték magukat. A legjobb táncosok értékes ajándékokkal is gazdagabbak lettek. A diákok jó hangulatáról az itt látható képek tanúskodnak.

Mocsár Renáta pedagógus

MŰVÉSZETI VERSENY (agyagozás)
2010. szeptember 15.

Az Izsó Miklós Emlékhét keretein belül megrendezésre került a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskolában a művészeti verseny, amelyre osztályonként 3 tanuló jelentkezhetett. A gyerekek gyönyörű alkotásokat készítettek agyagból a „mese világom” témára.
Alsós kategóriában I. helyezést ért el Kanyuk Janka 2 osztályos tanuló
II. helyezést Molnár Nimród 2 osztályos tanuló
III. helyezést Pamlényi Laura2 osztályos tanuló
Különdíjas lett Ladányi Nikolasz 1. osztályos tanuló
Felső tagozatban I. helyezést ért el Csorba Virág 8. osztályos tanuló
II. helyezést Sztari Krisztina 5. osztályos tanuló
III. helyezést ért el Mocsár Melinda 6. osztályos tanuló

Mocsár Renáta pedagógus

TANÉVNYITÓ
2010. augusztus 30.

A kibővített és felújított iskola épületében 2010. augusztus 30-án hétfőn, először került sor ünnepélyes tanévnyitóra. Ezt megelőzően szeptember közeledtével Pete Mária intézményegység-vezető kérésére évnyitó ünnepség szervezésébe kezdtünk. Verseket, zenét válogattunk, majd megfelelõ létszámú tanulót szólítottunk meg, hogy a nyári szünet megszakításával segítsék szervező munkánkat. A műsor színvonalasra sikerült, amely elnyerte az ünnepségen résztvevő meghívott vendégek, szülők és tanulók tetszését. Ezen az ünnepségen került sor az 1. és 2. osztályos tanulók iskolajelvényének kitűzésére. A tantestület tagjai kis ajándékkal kedveskedtek az első osztályos tanulóknak
A siker, újabb bizonyítéka volt a szervezett munka hatékonyságának.
Az intézményegység-vezetője Pete Mária ismertette a tárgyi és személyi feltételeket, a tanulói létszámnövekedést, a következő tanév feladatait.
Ezt követően az ÁMK vezetője, Kovács Lászlóné megnyitotta a 2010/2011-es tanévet.
A tanévnyitó ünnepség szervezésében és lebonyolításában Gál Béláné, Mocsár Renáta és Varga Mária nevelők vettek részt.

Varga Mária pedagógus

Néptánc
2008.szeptember 17.

Intézményünkben, az Izsó Miklós Általános iskolában 2008. szeptember 17-én elindult a néptánc oktatás, melyet Csonka László, a Kodály Zoltán művészeti iskola tanára vezet. A tanulók és a szülők körében is nagy érdeklődés mutatkozott irányában, sok gyermek jelentkezett mind a nyolc évfolyamról.
Célja elsősorban a hagyományápolás, nemzeti értékeink újraélesztése. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatók arra, hogy az ifjúsággal megismertessék a sajnos egyre inkább feledésbe merülő kultúránkat mind a magyar, mind a roma táncok segítségével. A tánc sajátos kifejezésmódját használják fel erre, melynek segítségével egyre nő a gyermekek mozgáskultúrája is.
Reméljük egyre többen lelik majd örömüket ebben az elfoglaltságban és segít majd gyermekeinknek szabadidejük tartalmas, hasznos eltöltésében.

Németh Erika
tanító

Angol nyelv oktatása iskolánkban
2008/2009-es tanév

A 2008/2009-es tanévtől lehetõség nyílt iskolánkban az angol nyelvtanulásra első osztályos kortól kezdve. Az elsősök heti 2 órában, a második osztályosok, valamint a harmadik osztályban szintén heti 2 órában tanulhatják a gyermekek az angolt. A nyelvoktatási módszerek korosztálynak, egyéni képességeknek, igényeknek megfelelően történnek. Az elsõ osztályosok játékos formában, meséken, mondókánkon, dalokon és játékokon keresztül ismerkedhetnek meg az angol nyelvvel.
Második osztályban már bevezetésre kerül az angol szavak írott formája is.
A negyedikesek emelt szinten, heti 5 órában tanulhatják a nyelvet. E lehetõőég által igazán sikereket lehet elérni a nyelvoktatásban.
Nyolcadik osztályra eljutva a tanulók akár nyelvvizsgát is tehetnek.

Bombicz Ágnes angol nyelvtanár/tanító

IZSÓ MIKLÓS EMLÉKHÉT

1831. szeptember 09-én, Disznóshorváton az Itsó családban egy kisfiú született. A büszke édesapa és a boldog édesanya elképzelni sem tudta, hogy a kicsi Miklóska, milyen híres ember lesz – a nemzeti szobrászat megteremtője.
Születésének évfordulóján, már hagyománnyá vált községünkben, hogy a híres névadónkat egy rendezvénysorozattal ünnepeljük meg, melyben az iskolások is aktívan részt vesznek.
Hétfőn a református templomban ünnepi istentiszteletet tartott Gál Katalin lelkésznő. Ezután a különböző szervezetek delegációi megkoszorúzták a híres szülöttünk szobrát.
Másnap egy delegáció – melynek tagjai pedagógusok, általános iskolások, az edelényi gimnázium növendékei, hivatali dolgozók – megkoszorúzták a Kerepesi temetőben a síremléket. Szomorúan láttuk, hogy elég rossz állapotban van.
Szerdán került sor a szellemi, és a művészeti vetélkedőkre.
A szellemi vetélkedőn az izsófalvai, és a múcsonyi gyerekek mérték össze tudásukat.
A kisebbek rajzoltak, és agyagoztak. Nagyon szép szobrok kerültek ki a szorgos kis kezek alól.
I. Kovács Roland 4. osztályos tanuló
II. Balogh Kristóf 8. osztályos tanuló
III. Varga Ádám 4. osztályos tanuló
Az elkészült színes rajzok közül is nehéz volt kiválasztani a legjobbakat.
I. Szarka József 3. osztályos tanuló
II. Gergely Viktória 4. osztályos tanuló
III. Molnár Levente 2. osztályos tanuló
Másnap tanárok, és diákok együtt hallgatták Hadobás Sándor, Művelődési Ház igazgatójának eloadását, Izsó Miklós életéről.
Pénteken a záróünnepségen, a Kalász László Általános Iskola növendékei, az izsófalvai Szivárvány Óvoda óvodásai, és az Izsó Miklós Általános Iskola tanítványai ünnepi műsort adtak.
Tartalmas, és szép hetet hagytunk magunk mögött. Azt hiszem, elégedettek lehetünk, ismét bizonyítottunk.

Drótos Jánosné tanítónő

Koszorúzás Budapesten

Az Izsó Miklós Emlékhét keretén belül a Kalász László ÁMK Izsó Miklós Általános Iskola tantestülete 2008. szeptember 9. –én Budapestre utazott és megkoszorúzta Izsó Miklós sírját a Kerepesi temetőben. Iskolánk tanulóinak képviseletében Zöldi Dorottya, Ster Márk, Ster Gergo 4. osztályos tanulók és Drótos Diána az edelényi Izsó Miklós Gimnázium tanulója helyezte el a megemlékezés virágát.
A koszorúzás után felkerestük a temetőben nyugalomra helyezett híres költők, írók, festők, politikusok síremlékét is. Délután a kis küldöttségünk ellátogatott a Terror Házában az Andrássy út 60 szám alá. A megrázó hangulatú tárlat után az emberi test szépségeit bemutató Bodies kiállítást tekintettük meg.
Budapestről mindannyian gazdag élményekkel tértünk haza.

Fazekas Noémi
tanár

»Lap teteje

Nyugdíjas Klub Táncsoportja
Majorette csoport
© 2002-2020 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.