Művelődési Ház
 

Izsó Miklós Művelődési Ház Könyvtár és Emlékház
Cím: 3741 Izsófalva, Izsó Miklós út 64.
Telefon: 06-20-469-7338, 06-70-372-5932.
Igazgató: Hadobás Sándor

A Művelődési Ház és Könyvtár a Községháza épületében található, melyben a községi rendezvények kerülnek megrendezésre. Itt található a 18.500 kötetes könyvtár. Az intézményben található a teleház, 4 számítógépe, internetes hozzáféréssel és más szolgáltatásokkal (fénymásolás, nyomatás stb.) . E szolgáltatások használata a nyári szünet alatt az izsófalvai általános és középiskolásoknak díjmentes.
Nyitva tartási idő: hétfőtől - péntekig: 08.00-16.00, illetve a rendezvényekhez, programkhoz igazodva igény szerint.
E-Magyarország Pont működik az Izsófalva, Izsó Miklós u. 62. sz. alatti református gyülekezeti otthonban.

Rendezvények

Izsó Miklós Emlékhét:
Minden év szeptemberének második hetében kerül megrendezésre a művész születésnapja (szeptember 9.) tiszteletére, gazdag kulturális és egyéb programokkal.

Állandó művészeti rendezvények: rendszeres képzőművészeti és más kiállítások a művelődési ház kiállítótermében.

Izsó Miklós Emlékház

Izsófalva önkormányzata 2001. szeptember 15-én nyitotta meg az Izsó Miklós Emlékházat. Bár Izsó Miklóst (1831-1875) "a legmagyarabb szobrásznak" tartják, életéről és munkásságáról első alkalommal készült állandó kiállítás. A művész alkotó korszaka az 1848-49-es szabadságharc leverését követő ínséges időkre esik. Az elnyomatás korában kezdte pályáját, amikor nemigen lehetett állami felkérésekben reménykedni, s tulajdonképpen csak másfél évtized (1860-1875) adatott számára, hogy életművét megalkossa. Szobrászi ötletei javarészt tervvázlatokban maradtak ránk. Jelentős alkotása: a Debrecenben felállított Csokonai Vitéz Mihály emlékmű.

A kiállítás bemutatja a művész fő alkotásait: a Búsuló juhász-t, a Táncoló paraszt ciklusának két szép remekét, a legszebb emlékműterveit (Haldokló Petofi, Talpra magyar, Árpád) valamint kortársairól (Arany János, Egressy Gábor, Almási Balogh Pál, Pákh Albert) természet után készült jellemportréit, és a Magyar Nemzeti Múzeum panteonjában lévő történelmi arcképei közül Werboczy István ideálportréját

 

Az apró, terrakotta (égetett agyag) szobrokban a művész képes volt kifejezésre juttatni az általános emberi érzések mellett a magyar lélek jellemző sajátosságait is. A temperamentumot, a nemzeti büszkeséget elsőként, s mindmáig utolérhetetlen művészi szinten sikerült megragadnia, s a kisplasztikák méretüktől függetlenül monumentális érzetet keltenek. Máltán tartjuk Izsó Miklóst a nemzeti szobrászat megteremtőjének. Nagy átéléssel készült alkotásai révén a korszak legkiválóbb európai művészeinek színvonalán állt, s rajta keresztül a magyar képzőművészet az egyetemes kultúra élvonalához kapcsolódott. Művei nélkül nem képzelhető el egyetlen, a tizenkilencedik századról szóló történelmi kiadvány sem. (Izsó Miklós részletes élet- és pályarajza honlapunk "Híres szülöttek" menüpontjában olvasható!)

»Lap teteje

Nyugdíjas Klub Táncsoportja
Majorette csoport
© 2002-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.